U hrvatskim morskim lukama u trećem tromjesečju 18,3 milijuna putnika

Pixabay.com
Pomorski promet, Foto: Pixabay.com

U hrvatskim morskim lukama u trećem tromjesečju godine ukrcano je i iskrcano više od 18,3 milijuna putnika, što u usporedbi s istim razdobljem lani predstavlja porast od 0,9 posto, pokazuju u utorak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Na trajektima i putničkim brodovima broj putnika je ostao na istoj razini, a njima je prevezeno 97 posto ukupnog broja putnika.

Na brodove se ukrcalo i iskrcalo 2,5 posto više osobnih vozila i 1,3 posto više autobusa nego u s istom tromjesečju prošle godine.

Od ukupnog broja putnika u morskim lukama 566.000 iskrcano je s kruzera te su oni, među ostalim, obišli luke Dubrovnik, Split, Zadar, Hvar i Šibenik. U usporedbi s referentnim prošlogodišnjim razdobljem riječ je o porastu od 30,1 posto.

Ukupan promet robe u trećem tromjesečju je iznosio 5,8 milijuna tona, 3,5 posto više nego u 2022. godini.

Pritom je promet tekućeg tereta porastao za 4,8 posto (s udjelom u ukupnom prometu robe od 48 posto), suhe rasute robe za četiri posto (s udjelom od 29 posto), a promet robe u kontejnerima za 0,9 posto (s udjelom od 17 posto).

Od pet luka koje ostvaruju 92 posto ukupnog prometa robe u morskim lukama porast je u trećem tromjesečju primjetan u Omišlju (5,3 posto), Rijeci (0,4 posto), Bakru (17 posto) i Splitu (11,6 posto).

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari