Za energetsku obnovu stambenih zgrada osigurano 200 milijuna eura

Konferencija o obnovi, Branko Bačić. Foto; Lana Slivar Dominić/Hina

Za energetsku obnovu višestambenih zgrada u Hrvatskoj osigurat će se ove godine oko 200 milijuna eura, najavio je u srijedu potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Konferencija na temu zelene obnove u organizaciji Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine okupila je oko sto sudionika iz raznih institucija koje se bave energetskom obnovom.

Na njoj su, piše Hina, Bačić i ravnateljica uprave u njegovom ministarstvu Irena Križ Šelendić predstavili novi javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada vrijedan gotovo 95 milijuna eura, kojeg će Ministarstvo objaviti do kraja ovog tjedna.

Poziv će biti otvoren oko dva mjeseca, a sufinancirat će se u okviru dodatka NPOO-u 2021.-2026., s ciljem dostizanja europske razine kvalitete višestambenih zgrada te ostvarenja znatnih godišnjih ušteda toplinske energije i smanjenja emisije CO2, što će doprinijeti dekarbonizaciji zgrada.

Naznačeno je i da će se sufinanciranje obnove kretati od 60 do 80 posto potrebnog iznosa, a prijave će se bodovati i na temelju toga donositi odluke.

Bačić je objasnio kako je javni poziv zapravo vrijedan više od 95 milijuna eura, jer će se još dodatnih “nacionalnih” 80 milijuna eura osigurati iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Podsjetio je na energetsku obnovu od 2014. do 2020. kada je obnovljeno 1.400 zgrada, od kojih više od 800 u javnom sektoru (vrtići, škole, muzeji, bolnice i druge), kao i 550 višestambenih zgrada s oko 16.000 stanova.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari