Za 2023. iz Vinske omotnice isplaćeno 10,41 milijuna eura

Pixabay.com
Vino, ilustracija Foto: Pixabay.com

Korisnicima Vinske omotnice isplaćeno je ukupno 10,41 milijuna eura iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine, objavilo je to u ponedjeljak Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske.

Ova financijska godina završila je 15. listopada, a naveli su da je iskorišteno 100 posto sredstava.

“Sredstva dostupna iz Vinske omotnice u potpunosti su iskorištena, a ovo je rezultat ulaganja korisnika u vinski sektor kojima se ostvaruje povećanje kvalitete vina, učinkovitost proizvodnje i povećanje konkurentnosti proizvođača vina”, poručili su iz Ministarstva.

Istaknuli su da je u razdoblju od 2021. do 2023. godine u ovom sektoru bilo na raspolaganju ukupno 31,230 milijuna eura od čega je isplaćeno 31.217.983,38 eura, odnosno 99,96 posto raspoloživih sredstava.

Uspješna provedba mjera Vinske omotnice nastavljena je isplatom svih sredstava za financijsku 2023. godinu, naveli su.

Podsjetimo, u rujnu smo razgovarali s vinarima u Hrvatskoj i rekli su nam da će urod ove godine biti nešto manji zbog loših vremenskih uvjeta u nekim krajevima zemlje i raznih bolesti koje su se pojavile u vinogradima. Žalili su se i da im nisu bila dostupna sredstva iz Vinske omotnice fondova Europske unije.

“Dok kolege iz Italije, Francuske, Austrije… raspolažu novcima, mi čekamo 2024. godinu”, rekao je tada za Financije.hr Leo Gracin, predsjednik udruženja “Vino Dalmacije”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari