YouTube kreće u obračun s deepfakeom i pooštrava mjere protiv AI sadržaja

Foto: Greenwish/Pexels

YouTube je najavio kako će uskoro zaoštriti mjere protiv AI sadržaja i posebno kažnjavati one koji u opisu videa jasno ne istaknu kako sadržaj uključuje deepfake ili druge neistinite informacije.

“Neki video može biti generiran umjetnom inteligencijom i realistično prikazivati događaj koji se nikada nije dogodio”, rekli su iz tvrtke i dodali kako se to ponajprije odnosi na sadržaj koji se dotiče osjetljivih tema kao što su izbori, ratni sukobi ili zdravstvene krize poput koronavirusa.

Kreatori sadržaja tako će nakon učitavanja videa imati dodatne opcije za označavanje je li njihov sadržaj realistično izmijenjen ili se radi o takozvanom sintetičkom materijalu.

Prema pisanju Business Today, gledatelje će se obavijestiti o izmijenjenom ili sintetičkom sadržaju novom oznakom koja ukazuje na prisutnost takvih elemenata te istaknutijom oznakom na video playeru kod osjetljivih tema.

Usprkos tome, moguće je da neki videi budu uklonjeni čak i ako poštuju spomenute uvjete. Riječ je o slučajevima kršenja “smjernica zajednica”, ali i onima u kojima će korisnici moći sami da zatraže uklanjanje sadržaja generiranog umjetnom inteligencijom.

Osim uklanjanja sadržaja, kreatorima koji ne otkrivaju navedene informacije prijeti i suspenzija iz Partnerskog programa YouTubea, kao i “izbacivanje” sa same platforme.

Jedan odgovor

  1. Teško će se to moći regulirati i veliki je prostor za objavljivanje lažnih sadržaja

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari