Google želi ukinuti lozinke: Pristupni ključevi su budućnost

Pixabay.com
Google, ilustracija Foto: Pixabay.com

Google želi da korisnici prestanu koristiti lozinke i poziva sve da kreiraju pristupne ključeve za otključavanje računa i uređaja pomoću otiska prsta, skeniranja lica ili PIN broja.

Google je u utorak rekao da je to bolje jer se lakše pamti, brže koristi i nudi veću sigurnost. Tvrtka je objavila da smatra da su pristupni ključevi bolji još u svibnju, a u postu na blogu je najavila da će ta tehnologija sada postati glavna opcija tijekom stvaranja lozinki, prenosi CNN.

“Nastavit ćemo poticati industriju da se okrene pristupnim ključevima – čineći lozinke rijetkošću i na kraju zastarjelima”, napisao je Google.

Google će nastaviti podržavati tradicionalne lozinke, a korisnici mogu u potpunosti izbjegavati pristupne ključeve tako da na svom računu onemoguće opciju “preskoči lozinku kada je to moguće”.

Pristupni ključevi se sada koriste kao alternativne lozinke za aplikacije uključujući YouTube, Uber i eBay. WhatsApp također dodaje tu mogućnosti.

FIDO Alliance, sigurnosni konzorcij koji broji mnoge tehnološke tvrtke kao članove, prethodno je razvio standarde za pristupne ključeve. Microsoft, Apple i Google od tada rade na tome da oni postanu stvarnost.

Apple je uveo svoju opciju pristupnog ključa s izdanjem iOS-a 16, omogućujući ljudima korištenje tehnologije u više aplikacija, uključujući Apple Wallet, a podrška za pristupni ključ prvi je put uvedena na uređajima Chrome i Android u listopadu 2022. godine.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari