WTO znatno snizio prognozu rasta svjetske trgovine u 2024.

https://www.wto.org/
WTO: Predstavljanje novih podataka, Foto: WTO/Press

Svjetska robna razmjena trebala bi se oporaviti ove godine, ali rast će biti znatno slabiji no što se očekivalo, procjenjuje Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

Obujam svjetske razmjene trebao bi zbog slabljenja inflatornih pritisaka, porasti za 2,6 posto, izračunao je WTO, nakon pada od 1,2 posto u 2023. godini.

Nova prognoza za 2024. niža je za 0,7 postotnih bodova no što je WTO bio očekivao krajem prošle godine, uz naglašene rizike koji bi mogli rezultirati i padom razmjene za 1,6 posto, prenosi Hina. U 2025., prema novim prognozama, rast bi trebao ubrzati na 3,3 posto.

Od osnivanja sredinom devedesetih, globalna trgovina zabilježila je tri smanjenja robne razmjene 2023. godine, 2020. godine zbog pandemije Covida te 2009., zbog globalne financijske krize. U 2020. pala je za pet posto, a u 2009. više od 12 posto.

U 2023. uvozna potražnja bila je iznimno slaba u Europi, gdje je utjecaj poskupljenja energije i inflacije bio najintenzivniji, napominje WTO u najnovijem izvješću.

Kriza u Crvenom moru kroz koje prolazi 12 posto globalne trgovine omela je tranzit brodova, ali ga nije zaustavila, uz tek umjeren rast vozarina, konstatira WTO.

https://www.wto.org/
Ralph Ossa, glavni ekonomist WTO, Foto: WTO/press

Rizik od rasta cijena nafte zbog eskalacije bliskoistočne krize vjerojatno je veća prijetnja za trgovinu od poremećaja u Sueskom kanalu. Promjena cijena energije trenutno će utjecati na globalnu trgovinu“, rekao je glavni ekonomist WTO-a Ralph Ossa.

Zaoštravanje krize na Bliskom istoku, geopolitičke napetosti i pojačani protekcionizam prijete i fragmentacijom globalne trgovine, upozoravaju u WTO-u.

Postoje dokazi da je fragmentacija već počela, ali ne i deglobalizacija, budući da se trgovina i dalje raste, iako slabije nego devedesetih, naglasio je Ossa.

Prije godinu dana WTO je procijenio da bi podjela svijeta na geopolitičke blokove mogla smanjiti svjetski BDP za pet posto.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari