Bliskoistočna kriza utječe na rast cijena nafte, Brent ponovno preko 90 dolara

Pixabay.com
Radnik na naftnoj platformi, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte porasle su tijekom trgovanja u četvrtak, jer ulagači očekuju pogoršanje krize na Bliskom istoku, koja bi potencijalno mogla uključiti i Iran, trećeg najvećeg proizvođača nafte u OPEC-u.

Fjučersi nafte Brent porasli su za pet centi, i iznose 90,53 američka dolara po barelu, dok su terminski ugovori na američku sirovu naftu West Texas Intermediate (WTI) veći za  četiri centa, te iznose 86,25 dolara po barelu.

Oba su ugovora porasla za više od jedan posto, prenosi Reuters, nakon što su tri sina vođe Hamasa ubijena u izraelskom zračnom napadu na Gazu, što je pojačalo zabrinutost da bi pregovori o prekidu vatre između dviju strana mogli zastati.

“Cijene su i dalje osjetljive na geopolitička kretanja na Bliskom istoku, pri čemu tržišni sudionici cijene rizike prekida opskrbe ako se napetosti produže”, rekao je Yeap Jun Rong, tržišni strateg u IG-u.

Komentirajući očekivanja vezana za američke kamatne stope, Rong je rekao da tržišta ponovno kalibriraju svoja očekivanja kamatnih stopa a više stope na duže vrijeme mogle bi oslabiti gospodarski rast i potisnuti potražnju za naftom.

Zapisnici američke središnje banke pokazuju da su dužnosnici zabrinuti da je napredak u inflaciji možda zastao i da će biti potrebno duže razdoblje stroge monetarne politike da se ukroti inflacija u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Ulagači koji su ranije očekivali smanjenje stope u lipnju, no sada vide rujan kao vjerojatniji trenutak za početak ciklusa popuštanja, nakon trećeg uzastopnog očitanja potrošačke inflacije većeg od predviđanja.

Yeap je dodao da bi se uzlazni trend cijena nafte mogao nastaviti jer je geopolitička situacija na Bliskom istoku i dalje teška.

“Tržište je postalo sve zabrinutije da bi rat Izraela i Hamasa mogao eskalirati diljem Bliskog istoka, dovodeći opskrbu naftom u opasnost”, rekao je analitičar ANZ-a Daniel Hynes.

Trgovci naftom također će čekati mjesečno izvješće Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) o tržištu nafte koje će biti objavljeno kasnije u četvrtak, te izvješće Međunarodne agencije za energiju o tržištu nafte koje će biti objavljeno u petak.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari