Tranzit tereta kroz Sueski kanal manji za 45 posto

Freepik.com
Prijevoz tereta morem, Foto: Freepik.com

Obujam tereta u tranzitu kroz Sueski kanal manji je, zbog napetosti u Crvenom moru za 45 posto u odnosu na početak prosinca, upozorila je Agencija za trgovinu i razvoj Ujedinjenih naroda, UNCTAD.

Kroz Sueski kanal sada prolazi 39 posto manje brodova, izvijestila je agencija, što odgovara padu obujma tereta za 45 posto.

Samo u prošlom tjednu kontejnerske pošiljke smanjile su se za 82 posto u odnosu na početak prosinca, prenosi Hina, a još su više smanjene pošiljke ukapljenog plina, ističe UNCTAD, ne navodeći brojke.

Transport žitarica tek se blago smanjio, a transport nafte tankerima blago se povećao, navodi agencija UN-a.

Jako smo zabrinuti. Svjedočimo kašnjenjima, većim troškovima, većoj emisiji stakleničkih plinova”, rekao je Hoffmann, objasnivši da su emisije porasle budući da brodovi plove duljim rutama.

Početkom studenog, jemenski pokret Ansar Allah počeo je u Crvenom moru napadati brodove povezane s Izraelom, tražeći primirje u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze i dostavu humanitarne pomoći Palestincima. Pokret je vodeća snaga u savezu koji upravlja većinom naseljenih dijelova Jemena.

SAD i Britanija odgovorili su napadima na ciljeve u Jemenu, uz obrazloženje da žele zaštititi plovidbu komercijalnih brodova, što je dodatno zaoštrilo napetosti u regiji, napominje UNCTAD.

U takvom su okruženju, logističke tvrtke počele preusmjeravati brodove oko Rta dobre nade, što produljuje putovanje i do 14 dana i povećava troškove. Sueski kanal pokriva 12 do 15 posto globalne trgovine i 25 do 30 posto kontejnerskog prometa.

Kriza u Crvenom moru nadovezala se na već postojeće poremećaje u svjetskoj trgovini, koje su izazvali rat u Ukrajini i neuobičajno niska razina vode u Panamskom kanalu zbog suše, primjećuje agencija.

Kroz Panamski kanal sada prolazi za 36 posto manje brodova nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, utvrdio je UNCTAD

Od početka prosinca 2023., vozarine iz Šangaja u prosjeku su udvostručene, a one do Europe utrostručene, a povećane su i na potezu do zapadne obale SAD-a, ističu u Agenciji.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari