WTO: Smanjene isporuke pšenice kroz Sueski kanal od početka 2024.

Freepik.com/kotkoa
Žito, ilustracija Foto: Freepik.com/kotkoa

Isporuke pšenice kroz Sueski kanal smanjene su zbog krize u Crvenom moru, utvrdila je Svjetska trgovinska organizacija (WTO), istaknuvši nagli pad isporuka u prvoj polovini siječnja.

WTO je u suradnji s Međunarodnim vijećem za žitarice (IGC) razvio platformu s podacima o pošiljkama, a podaci objavljeni krajem prošlog tjedna nova su potvrda da brodovi zbog krize zaobilaze Sueski kanal, prenosi Hina.

Izvori u brodarskom sektoru rekli su nedavno da očekuju preusmjeravanje nekih pošiljki žitarica oko Rta dobre nade, dodajući ipak da će većina brodara i dalje riskirati tranzit kroz Sueski kanal.

Od studenog prošle godine jemenski pokret Ansar Allah ometa plovidbu brodova povezanih s Izraelom kroz Crveno more, tražeći obustavu izraelskih vojnih operacija u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze i dostavu humanitarne pomoći. SAD i Britanija odgovorili su napadom na ciljeve u Jemenu, ističući da žele osigurati plovidbu na ruti kojom prolazi do 15 posto svjetske trgovine.

U prosincu je na alternativne rute preusmjereno oko osam posto pošiljki pšenice iz Europske unije, Rusije i Ukrajine, izvijestio je WTO, u odnosu na samo tri posto u pretkriznom razdoblju. U prvoj polovini siječnja udio je poskočio na oko 42 posto.

Od početka prosinca do sredine siječnja EU je alternativnim rutama skupini azijskih i istočnoafričkih zemalja isporučila 330.000 metričkih tona pšenice, u usporedbi sa samo 50.000 u istom razdoblju prethodne godine.

Rusija je pak alternativnim rutama isporučila oko 190.000 tona. Godinu dana ranije slali su pošiljke samo kroz Sueski kanal. Ukrajinske pošiljke prolazile su i dalje kroz Sueski kanal, utvrdio je WTO.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari