WHO poziva vlade da porezno i zdravstveno tretiraju e-cigarete i parilice kao klasične

Pixabay.com
Parilice, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je pozvala vlade da porezno i zdravstveno tretiraju električne cigarete i parilice (vapes) slično kao i duhanske proizvode te zabrane sve vrste okusa, što bi bio udarac duhanskoj industriji u njezinim nastojanjima za razvoj alternative klasičnim cigaretama.

Zagovaratelji električne cigarete ili parilice (vape) vide ih kao ključni alat za smanjenje smrtnosti i bolesti uzrokovanih pušenjem, prenosi Hina. No, WHO smatra da su potrebne “hitne mjere” za njihovu kontrolu.

Istraživanja su pokazala kako nema dovoljno dokaza da parilice pomažu pušačima u prestanku pušenja te da su štetne za zdravlje i mogu izazvati ovisnost o nikotinu kod nepušača, posebno kod djece i mladih.

Djeca u dobi od 13 do 15 godina više koriste parilice od odraslih, a to je rezultat agresivnog marketinga i tako je u svim svjetskim regijama, kažu u WHO-u.

“Djecu se u ranoj dobi ‘regrutira i zarobljava’ da koriste električne cigarete i mogu se navući na nikotin”, rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhan Ghebreyesus, pozvavši zemlje na provedbu strogih mjera.

WHO je pozvao na promjene, uključujući zabranu svih aroma poput mentola i primjenu mjera kontrole duhanskih proizvoda na parilice. To uključuje visoke poreze i zabranu korištenja na javnim mjestima. Iako nema ovlasti nad nacionalnim propisima i može samo davati smjernice, njegove se preporuke često dobrovoljno prihvaćaju.

WHO i neke druge organizacije koje se protive duhanskim proizvodima, zalažu se za strože propise za novije nikotinske proizvode, ciljajući na alternativne opcije na kojima neki duhanski divovi poput Philip Morris Internationala i British American Tobaccoa, temelje svoje buduće strategije.

Velike duhanske kompanije nadaju se stvoriti nove izvore prihoda od alternativnih proizvoda, jer sve stroža pravila i pad stope pušenja pritišću njihovo tradicionalno poslovanje na nekim tržištima.

WHO smatra da neke tvari iz parilica za koje se zna da uzrokuju rak, predstavljaju rizik za zdravlje srca i pluća, a mogu štetiti i razvoju mozga kod mladih ljudi.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari