Vujnovac stječe isključivu kontrolu nad Fortenova grupom MidCo B. V. u Nizozemskoj

https://fortenova.hr/en/news/following-amsterdam-district-courts-dismissal-of-all-claims-by-sanctioned-sbk-art-the-meeting-of-dr-holders-proceeds-as-planned/
Fortenova Grupa, Foto: www.fortenova.hr

Europska komisija (EK) odobrila je transakciju kojom Pavao Vujnovac stječe isključivu kontrolu nad Fortenova grupom MidCo B. V. u Nizozemskoj, sukladno Uredbi EU o koncentracijama.

Pozdravljamo odluku Europske komisije i činjenicu da su na toj razini potvrđeni svi naši argumenti. Ovo je iznimno važan korak u procesu koji će značajno doprinijeti njegovom što skorijem završetku”, rekao je Hini Pavao Vujnovac, putem PR službe.

Europska komisija je zaključila kako je učinak transakcije na tržišno natjecanje na tržištima na kojima društva posluju ograničen. Prijavljena transakcija ispitana je u okviru uobičajenog postupka revizije koncentracija.

Transakcija se prvenstveno odnosi na poljoprivredni sektor, kao i na proizvodnju hrane i opskrbu robom široke potrošnje u Hrvatskoj, Sloveniji i u više država na Balkanu koje nisu članice EU-a.

Različite tvrtke koje izravno i neizravno kontrolira Pavao Vujnovac definirane su kao PV grupa. Relevantne transakcijske dokumente sklopila je tvrtka Open Pass Limited, osnovana na Malti, pod kontrolom PV grupe, navodi Komisija.

Inače, krajem studenoga je Fortenova Group TopCo B. V., nizozemska holding kompanija krovni vlasnik Fortenova grupe d.d. u Hrvatskoj i regiji, najavila transakciju promjene svoje vlasničke strukture, prenosi Hina, u kojoj više ne bi bilo sankcioniranih suvlasnika.

U suštini, kako su tada pojasnili iz Fortenove, krovna nizozemska holding kompanija postigla je dogovor s kompanijom Open Pass Ltd., najvećim nesankcioniranim dioničarom (imateljem depozitarnih potvrda u Fortenova STAK-u) Fortenova grupe, a dogovor se odnosi na prodaju i prijenos 100 posto udjela koje Fortenova Group TopCo B. V. drži u kompaniji Fortenova Group MidCo B. V. na novoosnovanu nizozemsku korporativnu strukturu, koja se sastoji od nizozemske zaklade Iter STAK Stichting i nizozemskog društva Iter BidCo B. V., za iznos koji ukupno može dosegnuti do 660 milijuna eura.

Foto: Fortenova.hr
Foto: Fortenova.hr

Nakon toga, u drugoj polovici prosinca prošle godine nesankcioniranih imatelja depozitarnih potvrda Fortenova grupe su na skupštini odobrili transakciju kojom će Fortenova dobiti novu vlasničku strukturu bez sankcioniranog suvlasništva, a koja se odnosi na dogovor s kompanijom Open Pass Ltd., u vlasništvu Pavla Vujnovca.

Na toj su skupštini, naime, odobrili transakciju između Fortenova Group TopCo B. V. kao prodavatelja i Iter BidCo B. V. kao kupca 100 posto udjela u kapitalu kompanije Fortenova Group MidCo B. V., za iznos koji ukupno može dosegnuti do 660 milijuna eura.

Kako će točno izgledati nova vlasnička struktura ovisit će o interesu sadašnjih nesankcioniranih imatelja depozitarnih potvrda za dodatnom investicijom u suvlasništvo, navodi se u priopćenju.

Kako bi, bez obzira na razinu interesa dioničara za dodatnom investicijom, jamčila sigurnu dostupnost sredstava potrebnih za zaključenje transakcije po dogovorenoj cijeni, kompanija Open Pass Ltd., u vlasništvu Pavla Vujnovca, pristala je osigurati isplatu cijelog dogovorenog iznosa, ako to bude potrebno.

21 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari