Fortenova grupa na pragu rješavanja sankcioniranih dioničara u vlasničkoj strukturi

Foto: Fortenova.hr
Fortenova, ilustracija Foto: Fortenova.hr

Fortenova Group TopCo B.V., nizozemska holding kompanija krovni vlasnik Fortenova grupe d.d. u Hrvatskoj i regiji, u čijem su sastavu kompanije poput Konzuma, Mercatora, Zvijezde, Dijamanta, Jamnice i PIK Vrbovca najavila je transakciju promjene svoje vlasničke strukture.

Kako ističu iz Fortenove, nova vlasnička struktura spriječit će nanošenje daljnje financijske štete i stvaranja operativnih poteškoća u poslovanju, prenosi Hina, koje su do sada bile rezultat činjenice sudjelovanja sankcioniranih suvlasnika u vlasništvu kompanije.

Podsjetimo, u vlasničkoj strukturi Fortenova grupe, SKB ART, pravni subjekt koji ima Sberbankov udjel u Fortenovi, drži 42,5 posto, Open Pass Limited, u vlasništvu Pavla Vujnovca, 28,19 posto, VTB Europa 7,39 posto i manjinski vlasnici 21,9 posto.

U Fortenovi pojašnjavaju da je krovna nizozemska holding kompanija postigla dogovor s kompanijom Open Pass Ltd., najvećim nesankcioniranim dioničarom Fortenova grupe, imateljem depozitarnih potvrda u Fortenova STAK-u. Dogovor se odnosi na prodaju i prijenos 100 posto udjela, koje Fortenova Group TopCo B.V. drži u kompaniji Fortenova Group MidCo B.V., na novoosnovanu nizozemsku korporativnu strukturu, prenosi Hina. Ona se sastoji od nizozemske zaklade Iter STAK Stichting i nizozemskog društva Iter BidCo B.V.. Iznos transakcije ukupno može dosegnuti do 660 milijuna eura.

Od tog iznosa, pola milijarde eura kupci plaćaju bezuvjetno, na zaključenju transakcije, a isplata preostalih do 160 milijuna eura je vezana uz postizanje ugovorom preciziranih financijskih ciljeva Fortenova grupe koje bi upravo ova transakcija trebala omogućiti“, ističu iz Fortenove.

Navode i da su financijski ciljevi s čijim ostvarivanjem je razmjerno povezana isplata preostalog iznosa su prije svega ugovaranje održivog refinanciranja u 2024. godini, pod uvjetima boljim od sadašnjih te dosezanje određenih omjera duga i dobiti iz operativnog poslovanja, koji su niži od sadašnjih.

Ukoliko u sljedeće tri godine dođe do uvrštavanja Fortenove na organizirano tržište ili prodaje materijalne imovine kompanije, ugovor predviđa i moguće dodatne isplate sadašnjim dioničarima koji neće sudjelovati u novoj vlasničkoj strukturi.

Odobrenje za transakciju koje je neophodno za njezino zaključenje tražit će se od dioničara na skupštini, a zaključenje glasanja se očekuje 19. prosinca 2023. godine.

Dogovor o kojem će glasati dioničari (imatelji depozitarnih potvrda) je takav da u novoj vlasničkoj strukturi, pod jednakim uvjetima kao i OpenPass, mogu sudjelovati svi kvalificirani dioničari, odnosno praktički svi nesankcionirani sadašnji imatelji depozitarnih potvrda kompanije, među kojima je i cijeli niz partnera i dobavljača Fortenova grupe, navode iz Fortenove.

Sadašnji dioničari koji nisu pod sankcijama zbog ruske agresije na Ukrajinu će tako moći ili samo prenijeti svoje vlasništvo u novu BidCo kompaniju, ili uz dobrovoljnu opciju dodatne investicije povećati svoj suvlasnički udjel, ili odabrati opciju isplate, odnosno izlaska iz vlasničke strukture.

Sankcioniranim dioničarima, pak, njihovi će pripadajući iznosi biti uplaćeni na poseban račun kojem će moći pristupiti kada sankcijski propisi Europske unije, SAD-a i Ujedinjene Kraljevine to dozvole, kažu u Fortenovi.

Uprava Fortenova Group TopCo-a je jednoglasno odlučila odobriti ovu transakciju odnosno staviti ju na glasanje imateljima depozitarnih potvrda.

Predložena transakcija također ima jednoglasnu preporuku izvršnih direktora Fortenova grupe d.d., kao i članova Upravnog odbora Fortenova grupe d.d. koji nisu u sukobu interesa zbog povezanosti s Open Passom ili zbog zakonskih ograničenja ne mogu sudjelovati u glasanju. Oni su odlučili podržati transakciju jer je u najboljem interesu Fortenova Grupe, njenog poslovanja i svih njenih dionika, napominje se u priopćenju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari