Fortenova grupa zatvorila izloženost ruskom kapitalu

pixabay.com
Supermarket, Foto: Pixabay.com

Fortenova grupa zatvorila je svoju izloženost ruskom kapitalu koji je preko društva kćeri ruske VTB banke bio jedan od kreditora njihovih obveznica u vrijednosti od gotovo pola milijarde eura. 

Iz Fortenove ističu da je grupa na vrijeme, u skladu sa sankcijskim pravom, pristupila zatvaranju tog odnosa te da je novac za tu transakciju osigurao američki fond HPS koji sada drži sav dug Fortenova grupe iz Osiguranih obveznica čije je dospijeće u studenom 2024. godine, prenosi HRT.

Ukupni dug Fortenova grupe prema HPS-u iznosit će 1,2 milijarde eura budući da uključuje i dodatni iznos od 81 milijun eura diskonta na izdavanje obveznice. Taj će dug po obveznici Fortenova grupa otplatiti zajmom kod komercijalnih banaka, nakon što razriješi problem sudjelovanja sankcioniranih osoba u vlasništvu Grupe, što je bila ključna prepreka da se dug refinancira po održivim uvjetima s komercijalnim bankama“, poručili su u priopćenju iz Fortenova grupe.

Podsjećamo, grupacija je u prvih šest mjeseci, prema nerevidiranom konsolidiranom izvješću, realizirala 2,7 milijardi eura ukupnog prihoda, što je devet posto veći prihod nego u istom razdoblju godinu ranije.

Prilagođena dobit iz operativnog poslovanja iznosila je 101 milijun eura. Neto dug je ostao ispod 1,1 milijardu eura, a likvidnost je bila 279 milijuna eura, stoji u priopćenju na službenoj stranici.

Sva poslovna područja Grupe su, u usporedbi s istim razdobljem godinu ranije, bilježila rast ukupnog prihoda, ali i smanjivanje dobiti iz operativnog poslovanja.

Na smanjivanje operativne dobiti utjecali su primarno velik rast troškova struje i sirovina, rast plaća, kao i ograničavanja maksimalnih prodajnih cijena za određene kategorije proizvoda od strane vlada u regiji, stoji u objavi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari