Dioničari Fortenova grupe odobrili refinanciranje obveznice u iznosu većem od milijardu eura

Foto: Fortenova.hr
Fortenova, ilustracija Foto: Fortenova.hr

Dioničari Fortenova grupe odobrili su refinanciranje obveznice u iznosu od 1,1 do 1,2 milijarde eura s većinskim kreditorom, investicijskom tvrtkom HPS Investment Partners, izvijestila je Fortenova u utorak.

“Na današnjoj skupštini imatelja depozitarnih potvrda, dioničari Fortenova grupe su s gotovo 98 postotnom većinom onih koji su glasali, prihvatili prijedlog Fortenova grupe da se postojeća obveznica refinancira u iznosu od 1,1 do 1,2 milijarde eura sa sadašnjim većinskim kreditorom grupe, investicijskom tvrtkom HPS Investment Partners”, stoji u priopćenju.

Nakon što su uloženi znatni napori kako bi se pronašao način za financiranje s bankama i tržištima obveznica, menadžment Fortenova grupe naposljetku je odlučio ući u novi kratkoročni financijski aranžman za razdoblje do 29. studenog 2024. godine s HPS-om, postojećim vodećim nesankcioniranim kreditorom, što su imatelji depozitarnih potvrda danas podržali velikom većinom glasova za ovaj prijedlog“, dodaje se.

Hina navodi da će uvjeti novog financiranja cjelokupnog sadašnjeg iznosa duga po obveznici koje je ponudio HPS u pogledu marže ostati isti kao i kod sadašnje obveznice.

Dodatni uvjeti nove obveznice, prvenstveno kao posljedica sudjelovanja sankcioniranih osoba u kapitalnoj strukturi Grupe, a zbog čega su opcije financiranja ograničene, obuhvaćaju i diskont (tzv. Original Issue Discount) u visini 6,75 posto iznosa na koji će biti izdana obveznica, kažu u Fortenovi i objašnjavaju da je taj trošak cijena povećanog rizika zbog sankcioniranog suvlasništva i nemogućnosti tržišta da se uključi u refinanciranje grupe koja ima ruske sankcionirane suvlasnike.

Nakon dva neuspjela pokušaja Sberbanka da proda svoj udio u Fortenova grupi, sankcionirano suvlasništvo u kompaniji postajalo je sve toksičnije te je kompaniji spriječilo pristup međunarodnim bankama i financijskim tržištima radi refinanciranja obveznice koja dospijeva u rujnu ove godine.

Fortenova grupa je angažirala investicijsku banku (Lazard) za provođenje procesa potencijalne prodaje 100 posto udjela u Fortenova Group MidCo B.V, nizozemskoj kompaniji koja je vlasnica Fortenova grupe d.d. No, zbog sankcioniranog vlasničkog udjela nitko od potencijalno zainteresiranih strana nije dostavio neobvezujuću ponudu, a neke od zainteresiranih strana jasno su naznačile kako im činjenica da trenutna kapitalna struktura sadrži sankcionirane suvlasnike predstavlja nepremostivu prepreku za razmatranje podnošenja bilo kakve ponude.

Što se tiče operativnog poslovanja Fortenove Grupe, preliminarni nerevidirani rezultati za 2022. pokazali su da je kompanija ostvarila ukupne prihode veće od 5,2 milijarde eura, operativnu dobit veću od 470 milijuna eura i prilagođenu operativnu dobit višu od 300 milijuna eura. Neto dug Grupe iznosi 1,1 milijardu eura uz omjer neto duga i prilagođene operativne dobiti od 3,5 puta i likvidnost na računima veću od 280 milijuna eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari