Fortenova u Srbiji: što posjeduje regionalni gigant koji traži nove vlasnike?

Foto: Fortenova.hr
Fortenova, ilustracija Foto: Fortenova.hr

Fortenova grupa preuzela je poslovanje poznatog hrvatskog konglomerata Agrokor 1. aprila 2019. godine. Na taj je način riješena sudbina ukupno 159 tvrtki koje su poslovale pod ‘kapom’ Agrokora, u koji je početkom 2017. uvedena izvanredna uprava zbog nagomilanih dugovanja.

Fortenova trenutno traži nove vlasnike uz pomoć međunarodne investicijske banke Lazard, a u Srbiji je, prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, aktivna u osam tvrtki, dok je ranije bila povezana s ukupno 11 tvrtki.

Najpoznatije tvrtke Fortenove u Srbiji su Dijamant i proizvođač vode Mg Mivela iz Trstenika, dok je Frikom prodan Nomad Foods-u 2021. u sklopu transakcije vrijedne 615 milijuna eura, koja je uključivala prodaju tvrtke Ledo u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Fortenova je i vlasnik slovenskog Mercatora, koji u Srbiji posjeduje tvrtku Mercator-S, odnosno trgovačke centre i trgovački lanac pod brendom IDEA. Samo u tim tvrtkama radi više od 9000 ljudi.

Prisustvo Fortenove u Srbiji tu ne završava. Podaci CompanyWall-a pokazuju da je hrvatska grupacija vlasnik tvrtke Pik Vrbovec-S iz Beograda, kćeri istoimene tvrtke za proizvodnju mesnih proizvoda, kao i tvrtke iz IT sektora Kron d.o.o. i mStart Business Solutions-a. Vlasnik je i M-Profil Solutions SPV-a, te je Fortenova tu tvrtku iz Stare Pazove kupila još 2013. uz obrazloženje da je riječ o skladišnom prostoru za koji im se isplativije preuzeti ga nego nastaviti iznajmljivati.

U Srbiji Fortenova posjeduje dvije tvrtke za upravljanje nekretninama – IDEA Real Estate i VP Fortenova Real Estate.

Hrvatska grupacija u srijedu je objavila da je otvorila međunarodni postupak ispitivanja interesa potencijalnih ulagača za kupnju dionica nizozemske tvrtke Fortenova Group MidCo B.V., koja je zapravo vlasnik cijele grupe. Fortenova je u priopćenju istaknula kako je riječ o najvećem regionalnom privatnom poslodavcu s više od 45.000 zaposlenika i oko 30.000 partnera i dobavljača, od kojih su velika većina lokalni proizvođači tržišta regije.

Foto: Biznis.rs

Iz tvrtke su podsjetili i da ruske banke Sberbank i VTB, koje su pod sankcijama zbog agresije Rusije na Ukrajinu, imaju 49,9 posto suvlasništva u Fortenova grupi, što znatno otežava njezino poslovanje i negativno utječe na vrijednost tvrtke. To suvlasništvo, kako je istaknuto, “onemogućuje postizanje održive i učinkovite strukture kapitala”.

No, hrvatski ekonomski analitičar Petar Vušković za Financije.hr kaže da nepovoljna vlasnička struktura nije jedini problem Fortenove.

“Veći je problem ono što se stalno ‘gura pod tepih’ – treba što prije osigurati novac za plaćanje graničnog duga prema dobavljačima predviđenog nagodbom vjerovnika. Za svako kašnjenje plaćanja prema dobavljačima plaćaju se kamate na obveze”, rekao nam je Vušković.

Pojam ‘granični dug’ odnosi se na 78 milijuna eura potraživanja dobavljača koja potpadaju pod nagodbu postignutu nakon pregovora s izvanrednom upravom Agrokora.

“Dakle, problem nije samo vlasnička struktura sankcioniranih ruskih banaka, već i financijska potraživanja dobavljača, odnosno vjerovnika. Vjerujem da će promjena vlasništva uspjeti jer za tako nešto postoji interes svih strana. Vlasništvo će biti na aukciji do kraja godine, pa ćemo vidjeti”, kaže Vušković za Financije.hr.

Prema njegovom mišljenju, najbolji scenarij za Fortenovu i njezine tvrtke u Srbiji je da što prije pronađu nove vlasnike.

“Svakako će Fortenova grupa promjenom vlasništva steći bolju percepciju na tržištu. Promjena ruskog vlasništva znači i veće povjerenje prema poslovnim partnerima, posebice onima na tržištu Europske unije”, zaključio je Vušković u izjavi za naš portal.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari