U lipnju prva građanska obveznica Sjeverne Makedonije

Skoplje/Foto: Pixabay.com

Ministar financija Sjeverne Makedonije Fatmir Besimi danas je najavio kako će prve državne obveznice namijenjene građanima biti izdane u lipnju. Novinarima je rekao da su u tijeku završne pripreme za izdavanje tog financijskog instrumenta, na čemu se radilo dvije godine.

“Građanska obveznica bit će na dvije godine u iznosu od minimalno 10.000 dinara, s kamatom koja će biti definirana u narednom razdoblju”, rekao je ministar financija Sjeverne Makedonije.

Dodao je kako se ove godine očekuje izdavanje građanske obveznice u iznosu od 50 milijuna eura (tri milijarde dinara) te da će kamata biti veća nego na depozite u bankama, ali niža od kamate po kojoj se država zadužuje na financijskim tržištima, prenosi Beta.

Prema riječima Besimija, svrha izdavanja građanske obveznice nije likvidnost budžeta, već osvještavanje građana o važnosti ulaganja, jer u uvjetima inflacije novac koji nije uložen gubi na vrijednosti.

“Izdavanje ove obveznice, zajedno s razvojnim, zelenim i projektnim obveznicama, predviđeno je Planom ubrzanog rasta, a građanska obveznica također je predviđena u proračunu, odnosno njeno izdavanje dio je planiranog zaduživanja u ovoj godini na domaćem tržištu i neće povećavati deficit i javni dug”, rekao je Besimi.

Ocijenio je da će od izdavanja građanske obveznice profitirati građani, država i gospodarstvo.

“Na taj način država će osigurati financiranje po nižim stopama od onih na međunarodnim tržištima, a sredstva će se koristiti za razvojne projekte koji će imati pozitivan utjecaj i na gospodarstvo”, rekao je ministar financija Sjeverne Makedonije Fatmir Besimi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari