Vrijednost dolara smanjena, tečaj eura u porastu

Pixabay.com
Tržište valuta, Foto: P>ixabay.com/Ilustracija

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna izraženije smanjena, dok je tečaj eura veći jer ulagači vjeruju da je ciklus povećanja kamatnih stopa u SAD-u završen.

Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo je prošloga tjedna 1,4 posto, na 105,07 bodova, najnižu razinu u šest tjedana. Pritom je dolar prema europskoj valuti niži 1,5 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,0730 dolara. Tečaj dolara oslabio je i prema japanskoj valuti, za 0,2 posto, na 149,35 jena.

Smanjenje vrijednosti dolara posljedica je uvjerenja ulagača da je ciklus povećanja kamata američke središnje banke završen, prenosi Hina.

Sredinom prošlog tjedna, čelnici Američke središnje banke, FED-a su na redovnoj sjednici odlučili da kamate ostaju nepromijenjene, u rasponu od 5,25 do 5,50 posto. To je bila druga sjednica zaredom kako je FED kamate ostavio nepromijenjene, nakon što ih je zbog visoke inflacije povećao na 11 prethodnih sjednica.

Premda je na konferenciji za medije predsjednik FED-a Jerome Powell ostavio otvoren prostor za još jedno povećanja kamata, većina analitičara smatra da se to neće dogoditi. Tim više, kažu, što je Powell kazao i kako je rast prinosa na državne obveznice imao utjecaj na gospodarstvo. Uz to, tržište rada pomalo slabi, pa slabe i inflacijski pritisci.

Potkraj tjedna je objavljeno i da je u listopadu u SAD-u broj zaposlenih porastao za 150.000, manje nego što se očekivalo i znatno manje nego mjesec dana prije, kada je broj zaposlenih porastao za gotovo 300.000.

Nakon tih podataka, ulagači su gotovo sigurni da FED niti na sjednici u prosincu neće povećati kamate. Na tržištu novca procjenjuje se da postoji 90 posto izgleda da će središnja banka u prosincu ostaviti kamate nepromijenjene.

Zbog svega toga, smanjeni su prinosi na američke državne obveznica, pa je smanjen i tečaj dolara.

Pritom je cijena eura prema dolaru zabilježila najveći tjedni rast od srpnja, premda se vjeruje da ni Europska središnja banka više neće povećavati kamate, s obzirom na inflacija u eurozoni postupno popušta.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari