Vlasnik TikToka s američkim proizvođačem razvija napredni AI procesor

Pixabay.com
Čip, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Kineski ByteDance radi s američkim dizajnerom čipova Broadcom na razvoju naprednog procesora umjetne inteligencije, doznaje Reuters od anonimnih izvora upoznatih s poslovanjem dviju kompanija.

Zahvaljujući tome, vlasnik TikToka osigurao bi dovoljnu zalihu vrhunskih čipova usred napetosti između SAD-a i Kine.

Čip od pet nanometara – prilagođeni proizvod poznat kao integrirani čip za specifičnu primjenu (ASIC) – bio bi usklađen s američkim izvoznim ograničenjima, dok bi proizvodnja bila povjerena tajvanskom TSMC-u.

Otkako je Washington, piše Reuters, uveo izvozne kontrole za vrhunske poluvodiče 2022. nije bilo nikakvih službenih informacija o eventualnim suradnjama između američkih i kineskih tvrtki.

Američko-kineski poslovi u tom sektoru općenito se odnose na mnogo manje sofisticiranu tehnologiju.

Poput mnogih globalnih tehnoloških tvrtki, ByteDance je napravio veliki pomak u generativnoj umjetnoj inteligenciji, ali se kao i sve kineske tvrtke mora boriti s daleko ograničenijom ponudom AI čipova od svojih prekomorskih kolega.

Nvidijini najnapredniji skupovi čipova, naime, nedostupni su zbog američkih izvoznih kontrola čiji je cilj spriječiti napredak u AI i superračunalstvu kineske vojske.

ByteDance i Broadcom poslovni su partneri od 2022. godine. Kineska tvrtka kupila je Tomahawk 5nm switch čip visoke performanse američke tvrtke kao i Bailly switch za AI računalne klastere.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari