Tehnološki giganti predstavili novu generaciju AI čipova

Freepik.com
Čip, ilustracija, Foto: Freepik.com

Nvidia, AMD i Intel zasebno su lansirali sljedeću generaciju svojih čipova za umjetnu inteligenciju (AI) u Tajvanu, piše CNN.

Jensen Huang, glavni izvršni direktor Nvidie, rekao je u nedjelju da će tvrtka predstaviti svoju najnapredniju platformu AI čipova, nazvanu Rubin, 2026. godine.

Platforma Rubin naslijedit će Blackwell koja čipovima opskrbljuje podatkovne centre i koja je najavljena tek u ožujku.

Rubin će imati nove grafičke procesorske jedinice (GPU), novu središnju procesorsku jedinicu (CPU) nazvanu Vera i napredne mrežne čipove, rekao je Huang u obraćanju na Nacionalnom tajvanskom sveučilištu u Taipeiju.

“Danas smo na vrhuncu velike promjene u računarstvu”, rekao je Huang publici uoči otvaranja Computexa, tehnološkog sajma koji se svake godine organizira u Tajvanu. “Spajanje umjetne inteligencije i ubrzanog računarstva spremno je redefinirati budućnost”.

Izvršna direktorica AMD-a Lisa Su također je predstavila najnovije AI procesore tvrtke i plan za razvoj novih proizvoda u sljedeće dvije godine.

Njihova naredna generacija MI325X akceleratora bit će dostupna u četvrtom kvartalu ove godine, rekla je.

Izvršni direktor Intela Patrick Gelsinger najavio je, pak, šestu generaciju svojih Xeon čipova za podatkovne centre i Gaudi 3 AI akceleratorske čipove.

Ovog posljednjeg, koji se natječe s Nvidijinim H100, reklamirao je kao trećinu jeftinijeg od njegovih rivala.

Globalno natjecanje u stvaranju generativnih AI aplikacija dovelo je do sve veće potražnje za najsuvremenijim čipovima koji se koriste u podatkovnim centrima.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari