Za razvoj i testiranje čipova u EU izdvojeno 2,5 milijardi eura

Pixabay.com
Čip, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Vodeći europski istraživački laboratoriji će zbog Europskog zakona o čipovima dobiti 2,5 milijardi eura za razvoj i testiranje novih naprednih računalnih čipova, rekao je belgijski imec.

Zakon o čipovima Europske unije vrijedan 43 milijarde eura najavljen je 2023. kako bi se podržala domaća europska proizvodnja čipova, što je protuteža planovima Kine, SAD-a i drugih vlada da osnaže vlastite industrije nakon nestašica tijekom pandemije COVID-a.

Istraživački centar imec, čije je sjedište u Leuvenu u Belgiji, proizvodit će liniju čipova ispod dva nanometra kako bi europskoj industriji, akademicima i novoosnovanim poduzećima pomogao pristup tehnologiji proizvodnje čipova koja bi im inače bila preskupa za testiranje ili korištenje.

Vrhunski proizvođači čipova kao što su TSMC, Intel i Samsung lansiraju dvonanometarske čipove ove i sljedeće godine u komercijalnim pogonima i tvornicama, a koštaju čak 20 milijardi eura.

Europski laboratoriji za istraživanje i razvoj trebali bi pomoći u razvoju još naprednijih čipova, a bit će opremljeni tehnologijom iz europskih i svjetskih tvrtki, prenosi Reuters.

“Ovo ulaganje će nam omogućiti da povećamo proizvodnju i tempo inovacija, ojačat će europski ekosustav čipova i potaknuti gospodarski rast u Europi”, rekao je izvršni direktor imeca Luc Van den Hove.

Nekoliko programa iz EU-a i belgijska vlada Flandrije dat će 1,4 milijarde eura za financiranje projekta, a pomoći će i tvrtke u industriji, uključuju ASML, tako što će osigurati 1,1 milijardu eura, rekao je imec. Ostali istraživački laboratoriji koji sudjeluju u projektu su CEA-Leti iz Francuske, Fraunhofer iz Njemačke, VTT iz Finske, CSSNT iz Rumunjske i Institut Tyndall iz Irske.

Inače, pomoć za razvoj industrije čipova u okviru EU-a dolazi uglavnom iz država članica, ali trenutačno ta sredstva kasne. Do sada je samo STMicroelectronicsu odobreno primanje 2,9 milijardi eura pomoći od Francuske za tvornicu u Crollesu.

Intel i TSMC još uvijek čekaju odobrenje EU-a za milijarde eura njemačkog državnog financiranja kako bi počeli graditi tvornice u Magdeburgu i Dresdenu ove godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari