Arm Holdings planira uložiti stotine milijuna eura u AI čipove

Freepik.com
Čip, ilustracija, Foto: Freepik.com

SoftBankov Arm Holdings planira razviti čipove za umjetnu inteligenciju (AI), a prve proizvode želi lansirati 2025. godine, izvijestio je Nikkei Asia.

Tvrtka sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu platit će početne troškove razvoja, koji bi mogli iznositi stotine milijuna eura, uz doprinos SoftBanka.

Nakon što se uspostavi sustav masovne proizvodnje, posao s AI čipovima mogao bi se odvojiti i staviti pod SoftBank, koji navodno već pregovara s Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp (TSMC) o proizvodnji, a u kontaktu je i s drugim proizvođačima.

Britanski dizajner čipova širi se na tržište podatkovnih centara, gdje operateri žele proizvoditi vlastite čipove za pogon novih modela umjetne inteligencije i smanjiti oslanjanje na dominantnog dobavljača Nvidiju, prenosi Reuters.

Predviđanja da će Arm imati koristi od porasta AI računalstva udvostručile su cijenu dionice tog proizvođača čipova dajući mu tržišnu vrijednost veću od 92,7 milijardi eura.

Podsjećamo, SoftBank je prošli mjesec najavio da želi razviti model generativne umjetne inteligencije na japanskom jeziku i planira uložiti 890 milijuna eura u sljedeće dvije godine kako bi ojačao svoje računalne sposobnosti.

Vjeruje se da je ta investicija najveća te vrste od strane bilo koje japanske tvrtke, a kada bude dovršena, vjerojatno će SoftBank-u dati najjače računalne mogućnosti u zemlji, prenosi CNBC.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari