Arm Holdings ojačao 25 posto prvog dana trgovanja na burzi

Pixabay.com
Burza, ilustracija Foto: Pixabay.com

Britanska kompanija za dizajn čipova Arm Holdings, inače pod kontrolom SoftBanke, ojačala je za oko 25 posto tijekom prvog dana trgovanja na burzi.

Dionice Arm Holdingsa, piše CNBC, tako su u četvrtak prodavane po 51 dolar u prvoj javnoj ponudi.

Tvrtka je prodala oko 95,5 milijuna dionica, a SoftBank koji je privatizirao Arm Holdings 2016. godine, kontrolira oko 90 posto preostalih dionica.

Arm Holdings je u srijedu procijenio dionice na gornjoj granici očekivane vrijednosti, a u četvrtak se akcijama prvo trgovalo po 56,10 dolara, nakon čega je njihova cena narasla na 63,59 dolara. Financijski direktor kompanije Jason Child izjavio je da se Arm fokusira na rast tantijema i pružanje proizvoda koji koštaju više svojim klijentima.

Velik dio Armovih autorskih honorara dolazi od proizvoda koji su pušteni u prodaju prije nekoliko desetljeća. Otprilike polovica prihoda tvrtke od tantijema, koji su 2022. iznosili 1,68 milijardi dolara, dolazi od proizvoda izdanih između 1990. i 2012. godine.

U prezentaciji ulagačima, Arm je rekao kako očekuje da će ukupno tržište za njegove dizajne čipova do 2025. godine biti vrijedno oko 250 milijardi dolara, uključujući rast dizajna čipova za podatkovne centre i automobile.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari