Dionice Alibabe izgubile više od četiri procenta vrijednosti

pixabay.com
Pad vrijednosti dionica Alibabe, ilustracija Foto: Pixabay.com

Dionice Alibabe izgubile su više od četiri posto na vrijednosti u Hong Kongu nakon što je bivši izvršni direktor grupe, Daniel Zhang, napustio jedinicu za računalstvo u sektoru Cloud Intelligence Groupe, u iznenađujućoj odluci koja je uznemirila ulagače i potaknula zabrinutost kako bi to moglo utjecati na planove podružnice za izdvajanje.

Cijena Alibabine dionice, objavio je Reuters, pala je na 86,85 honkoških dolara, što je najniža cijena od 23. kolovoza.

Cloud Intelligence Group drugi je Alibabin najveći izvor prihoda nakon domaće e-trgovine i sadrži grupni model generativne umjetne inteligencije Tongyi Qianwen i aplikaciju za razmjenu poruka Dingtalk. Prihod ove jedinice pao je prvi put u razdoblju od siječnja do ožujka, za dva posto zbog, uglavnom, odgođenih projekata.

Analitičari procjenjuju da je to najveći kineski pružatelj usluga ove vrste sa 34 posto tržišnog udjela. S procijenjenom vrijednošću od 41 do 60 milijardi dolara, piše Reuters, jedinica ide prema velikom IPO-u. Međutim, mnoštvo podataka koje nadzire moglo bi ga staviti u regulatorni okvir kako sigurnost podataka i geopolitička zabrinutost rastu, kažu analitičari.

pixabay.com
E-kupnja važan segment Alibabe, ilustracija Foto: Pixabay.com

Tvrtka je rekla da će nastaviti sa svojim planom izdvajanja ove jedinice pod vodstvom koji tek treba biti imenovano. Ranije ove godine rekli su da će dovršiti proces do svibnja 2024.

Analitičarka Citija, Alicia Yap rekla je u bilješci za klijenta, kako prenosi Reuters, da bi Zhangov odlazak mogao utjecati na cijenu Alibabine dionice u bliskoj budućnosti dok se ne imenuje nasljednik.

“Ulagači bi mogli biti zabrinuti da bi to moglo utjecati na vrijeme i proces izdvajanja AliClouda”, kaže Yap.

Zhang, koji je naslijedio suosnivača Jacka Maa na mjestu glavnog izvršnog direktora grupe 2015. i predsjednika 2019. godine, preuzeo je upravljanje Cloud  jedinicom u prosincu, nakon prekida koji je opisao kao “najduži neuspjeh velikih razmjera” u više od desetljeća. Vrijeme koje je proveo kao voditelj grupe više je bilo okarakterizirano dvogodišnjim intenzivnim regulatornim nadzorom.

Eddie Wu preuzima sektor

Novi izvršni direktor grupe Eddie Wu postat će vršitelj dužnosti glavnog izvršnog direktora i predsjednik jedinice koja se bori sa slabim rastom prodaje uoči planirane inicijalne javne ponude (IPO) sljedeće godine, objavio je Reuters i to samo dva mjeseca otkako je Danile Zhang odlučio prepustiti druge uloge kako bi se usredotočio na Cloud.

Alibaba je objavio Zhangovu odluku da napusti svoje radno mjesto u pismu osoblju, u koje je Reuters imao uvid u nedjelju, ne navodeći razloge, te je rekao da će osnovati tehnološki fond.

Istoga dana Zhang je trebao predati mjesto izvršnog direktora grupe Wuu, a predsjedavanje suosnivaču Josephu Tsaiju.

Wu je jedan od 18 Alibabinih suosnivača, koji je započeo kao tehnološki direktor 1999. godine. Sada je izvršni direktor grupe, predsjednik Taobao i Tmall grupe, direktor njihove lokalne servisne grupe i direktor Alibaba International Digital Commerce Group.

Analitičari ocjenjuju da je Wuovo imenovanje dobro za Alibabu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari