SoftBank ulaže 960 milijuna dolara u razvoj svog modela umjetne inteligencije

Freepik.com
Umjetna inteligencija, ilustracija, Foto: Freepik.com

Japanski financijski konglomerat SoftBank želi razviti model generativne umjetne inteligencije “svjetske klase” na japanskom jeziku i planira uložiti 960 milijuna dolara u sljedeće dvije godine kako bi ojačao svoje računalne sposobnosti.

Obuka velikih jezičnih modela (LLM), kao što je OpenAI Chat GPT, zahtijeva napredne jedinice za grafičku obradu, koje SoftBank planira kupiti od američke kompanije Nvidia.

Kako piše CNBC, pozivajući se na izvješće japanske burze Nikkei, investicija od 960 milijuna dolara bit će utrošena 2024. i 2025. godine. Vjeruje se da je ova investicija najveća te vrste od strane bilo koje japanske tvrtke, a kada bude dovršena, vjerojatno će SoftBank-u dati najjače računalne mogućnosti u zemlji.

Prema drugom izvješću Nikkei Asia, Japanu nedostaju privatne tvrtke sa superračunalima visokih performansi potrebnim za izgradnju LLM-a, unatoč povećanom interesu za tu tehnologiju.

Investicija koju je prijavio SoftBank mogla bi to promijeniti i dati Japanu snažnog domaćeg igrača u sve popularnijem području, u vrijeme kada drugi veliki međunarodni igrači pokušavaju ući na tržište.

Prošli tjedan OpenAI je otvorio svoj prvi ured u Tokiju kao dio planova za globalno širenje. U međuvremenu, Microsoft je rekao da će uložiti 2,9 milijardi dolara tijekom dvije godine kako bi unaprijedio svoje računalstvo u oblaku i AI infrastrukturu.

U fiskalnoj godini 2024. SoftBank očekuje dovršetak svog prvog modela koji će imati 390 milijardi parametara, što je pokazatelj složenosti LLM-a. Također će početi razvijati model viših performansi s čak jedan trilijun parametara već 2025. godine, prema Nikkeiju.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari