SAD i dalje želi kontrolirati proizvodnju čipova u Kini: Od saveznika traži dodatna ograničenja

Freepik.com
Čip, ilustracija, Foto: Freepik.com

Dužnosnik američkog ministarstva trgovine navodno se sprema posjetiti Japan nakon Nizozemske kako bi potaknuo saveznike da dodatno ograniče izvoz opreme za proizvodnju čipova u Kinu.

SAD je 2022. domaćim proizvođačima poput Nvidije i Lam Researcha ograničio izvoz čipova i strojeva za njihovu proizvodnju u Kinu, uz obrazloženje da zbog dvojne namjene predstavljaju moguću prijetnju za nacionalnu sigurnost.

Washington je odlučio mobilizirati i saveznike. Japan je tako prošlog srpnja također ograničio izvoz skupine strojeva za proizvodnju čipova u Kinu. Glavni japanski proizvođači su Nikon i Tokyo Electron.

Nizozemska je pak na poticaj SAD-a zabranila izvoz najsuvremenijih DUV strojeva koje proizvodi ASML, najveći proizvođač na svijetu, prenosi Hina.

Washington sada pregovara sa saveznicima o uvrštenju na popis još 11 kineskih tvornica. Trenutačno je na popisu pet imena, uključujući SMIC, najvećeg kineskog proizvođača čipova.

Alan Estevez, dužnosnik američkog ministarstva trgovine zadužen za izvoznu politiku, ponovo će pokušati proširiti prošlogodišnji sporazum s Japanom i Nizozemskom o zabrani izvoza strojeva u Kinu. Glasnogovornik nizozemskog ministarstva vanjskih poslova potvrdio je da je u ponedjeljak održan sastanak u sklopu tekućih američko-nizozemskih razgovora o izvoznoj politici i sigurnosti.

Američki dužnosnici posjetili su u travnju 2024. Nizozemsku kako bi ishodili zabranu servisiranja određenih ASML-ovih strojeva u Kini. Američke kompanije ne smiju servisirati opremu u kineskim tvornicama. ASML-ovi ugovori o servisiranju još su uvijek na snazi jer ih nizozemska vlada ne može poništiti.

Nizozemska kompanija objavila je tada da očekuje da će moći servisirati strojeve koje je prodala Kini, unatoč tome što ne smije koristiti rezervne dijelove iz SAD-a.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari