Vlada RH izdala garanciju HEP-u za sunčanu elektranu Korlat, vrijednost projekta 62 milijuna eura

Hina
Ministar gospodarstva RH, Ante Šušnjar, Foto: Hina/Damir Senčar

Vlada Republike Hrvatske dala je suglasnost i jamstva između HEP-a, koji planira realizirati projekt HEP Go Green odnosno izgradnju sunčane elektrane Korlat snage 99 megavata, a financijske vrijednosti 62 milijuna eura.

Kako je ministar gospodarstva, Ante Šušnjar obrazložio, sunčana elektrana Korlat financirat će se iz zaduženja Europske banke za obnovu i razvoj i Europske investicijske banke u omjeru 51:49 te je izdano državno jamstvo za nastavak procedure u iznosu od 80 posto vrijednosti projekta ili 49,6 milijuna eura.

Izvođač će biti biran putem natječaja u skladu s procedurama EBRD-a. Ugovor o zajmu trebao bi biti potpisan do 26. srpnja 2024. godine“, rekao je ministar Šušnjar.

Vlada RH je danas usvojila i Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama, kojim se dodatno uređuje pohrana zemljišnih knjiga u središnju pismohranu u Gospiću.

Ono što bih istaknuo kao bitno je i postupak osnivanja i obnove zemljišnih knjiga koji se dodatno uređuje radi ubrzanja samog postupka, što znači da više neće biti rasprave pred sudom osim ako to sud sam ne procijeni da je potrebno. Isto tako, dodatno su smanjeni kriteriji i pojednostavljene baze uspostave zemljišnih podataka, drugim riječima usklađeni su baze zemljišnih knjiga i katastri i nema više dvostrukog vođenja takvih podataka“, pojasnio je ministar pravosuđa RH, Damir Habijan.

U konačnom prijedlogu, naglasio je, u odnosu na raniji prijedlog, samo su dvije novine – jedna se tiče načina dostave pismena pravnim osobama, gdje se ovaj zakon usklađuje s odredbama Zakona o parničnom postupku te je brisan članak 32. odnosno sada je propisano da se pojedinačni postupak može provesti glede jednog ili više zemljišno-knjižnih uložaka, a ne kako je bilo ranije predloženo, samo gleda jednog. Tako će se smanjiti i trošak za građane“, naveo je ministar Habijan.

Hina
Sjednica Vlade RH, Zagreb, Foto: Hina/Damir Senčar

Rekordan broj zaposlenih

U uvodu sjednice Vlade RH, premijer Andrej Plenković, rekao je da je s današnjim danom broj zaposlenih u Hrvatskoj 1.745.000 osiguranika, prema evidenciji ministarstva rada i to je najveći broj zaposlenih u Hrvatskoj ikada.

To je 65.000 više u odnosu na lani a to je i nova rekordna razina. Primjerice, 1992. godina, bilo je 1.724.000 zaposlenih. Ovi podaci nam govore o tržištu rada, o dinamici našeg gospodarstva i stoga ne čudi da brojne međunarodne i domaće financijske institucije procjenjuju rast našeg gospodarstva, koji bi ove godine trebao biti veći od tri posto do 3,5 posto“, rekao je Plenković.

Najavio je i skoru pomoć općini Bošnjaci, gdje se očekuje da županija, u skladu s procedurama, proglasi elementarnu nepogodu te dostavi zahtjev za financijsku pomoć.

Vlada RH je usvojila i suglasnost za zaduženje Gradu Krku, za izgradnju male sportske dvorane za borilačke sportove, Gradu Visu za modernizaciju javne rasvjete te Gradu Našice za izgradnju vrtića kao i smještaja za starije osobe.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari