Više od 130 kompanija poziva političare da potpuno ukinu fosilna goriva

pixabay.com
Zelena energija, ilustracija Foto: Pixabay.com

Nestle, Unilever, Mahindra Group, Volvo Cars i veliki broj drugih kompanija pozivaju političke čelnike da na nadolazećem summitu UN-a dogovore rokove za postupno ukidanje fosilnih goriva.

Kompanije koje imaju gotovo trilijun dolara globalnog godišnjeg prihoda napisale su u pismu objavljenom u ponedjeljak da se sudionici summita COP28 moraju obvezati da će do 2035. dostići 100 posto dekarbonizirane elektroenergetske sustave za bogatija gospodarstva i financijski pomoći zemljama u razvoju kako bi mogle odbaciti fosilna goriva najkasnije do 2040. godine, prenosi Reuters.

“Naše tvrtke osjećaju utjecaje i troškove povećanja ekstremnih vremenskih prilika koje su posljedica klimatskih promjena”, napisale su tvrtke u pismu, koje je koordinirala neprofitna poslovna koalicija We Mean Business, koja se zalaže za veću globalnu akciju protiv klimatskih promjena.

“Kako bismo dekarbonizirali globalni energetski sustav, moramo pojačati čistu energiju jednakom brzinom kojom postupno ukidamo upotrebu i proizvodnju fosilnih goriva”, napisali su.

Među 131 potpisnikom pisma, od kojih su neki Bayer, Heineken, IKEA i Iberdrola, nalazi se niz sektora i uključuje multinacionalne kompanije te mala i srednja poduzeća.

Kompanije se sve više obvezuju na vlastite vremenske rokove za smanjenje svojih emisija, ali mnoge priznaju da njihova sposobnost usporavanja emisija CO2 koje zagrijavaju planet ovisi o bržim mjerama vlada.

COP28 počinje u Dubaiju 30. studenog, a sve veći broja znanstvenika upozorava da svijet nije na putu da izbjegne najgore učinke klimatskih promjena ispunjavanjem ciljeva Pariškog sporazuma iz 2015. godine, kojim su zemlje morale ograničiti porast globalne temperature na 1,5 stupnjeva Celzijusa u odnosu na predindustrijske razine.

Brzina kojom bi zemlje trebale postupno ukinuti fosilna goriva bit će jedno od najtežih pitanja.

Pozivi iz Europe i drugdje da se prestane sa spaljivanjem goriva koja emitiraju CO2 naići će na argumente najvećih svjetskih proizvođača fosilnih goriva, potrošača, kao i siromašnijih zemalja koje kažu da ne mogu dovoljno brzo smanjiti emisije CO2 bez značajno veće financijske potpore bogatih zemalja.

4 Odgovora

  1. Ukinimo fosilna goriva dok nam tenisice šivaju kambođanska djeca za 4 centa dnevno!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari