Veliki pad prihoda i dobiti Ericssona zbog slabe potražnje u Sjevernoj Americi

pixabay.com
Telekomunikacije, ilustracija Foto: Pixabay.com

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson preliminarno je izvijestio o oštrom padu prihoda i dobiti u trećem kvartalu, istaknuvši slabljenje potražnje u Sjevernoj Americi i otpis nematerijalne imovine.

Ericssonov neto prihod pao je u razdoblju od srpnja do rujna za pet posto, na 64,5 milijardi kruna, pokazuju preliminarne procjene, objavljene u srijedu. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i promjene u portfelju imovine pao je za 10 posto.

U najvećem Ericssonovom odjelu Networks, navodi Hina, pao je za 16 posto.

“U Sjevernoj Americi organski prihod u segmentu mreža smanjio se u trećem kvartalu za 60 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje budući da su telekomunikacijski operateri kapitalnu potrošanju i prilagodili zalihe”, tumače u Ericssonu.

Operativna dobit EBITA potonula je za 39 posto, na 4,7 milijarde kruna.

Kompanija navodi i da je u trećem tromjesečju otpisala 32 milijarde kruna (2,9 milijardi dolara) imovine američke tvrtke za komunikacije u oblaku Vonage koju je kupila prošle godine za 6,2 milijarde dolara.

Otpis je posljedica značajnog pada tržišne kapitalizacije tvrtki sličnih Vonageu, podignutih kamatnih stopa i posustajanja Vonageovih ključnih tržišta”, objašnjavaju u priopćenju.

Ericssonova dobit pala je i u drugom tromjesečju, odražavajući posustalu osobnu potrošnju koja je pogodila prodaju telekomunikacijske opreme. U veljači je grupa objavila da će ugasiti 8500 radnih mjesta kako bi smanjila troškove poslovanja, podsjeća Reuters.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari