Veliki pad prihoda Ericssona zbog slabije potražnje u Aziji i Sjevernoj Americi

Ericsson, Foto: Wikimedia Commons

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson izvijestio je u utorak o velikom padu prihoda u prvom tromjesečju, obrazloživši to slabijom potražnjom u Aziji i Sjevernoj Americi.

U razdoblju od siječnja do ožujka, piše Hina, neto prihod bio je manji za 15 posto nego u istom razdoblju lani te je iznosio 53,33 milijarde švedskih kruna, odnosno 4,61 milijardu eura.

U ključnom odjelu opreme za mreže smanjio se za 19 posto prvenstvno zbog smanjenih ulaganja telekomunikacijskih tvrtki. Lani je pao nešto manje, 11 posto, ali uz upola slabiji rezultat u Sjevernoj Americi.

Najsnažnije je na početku godine ipak pao neto prihod u jugoistočnoj Aziji, Oceaniji i Indiji, za 38 posto. Značajan pad kompanija je bilježila i u Sjevernoj Americi, i to za 18 posto.

Neto dobit, međutim, porasla je u prvom tromjesečju za 66 posto, na 2,6 milijardi švedskih kruna.

Financijski direktor tvrtke Carl Mellander u siječnju je najavio da će i u ovoj godini smanjivati troškove, što bi, upozorio je, moglo uključivati i otkaze. Krajem ožujka to se i potvrdilo kada je objavljeno da će otpustiti oko 1.200 zaposlenika u Švedskoj.

Prije otprilike godinu dana planirali su ugasiti oko 8.500 radnih mjesta diljem svijeta. Prema podacima iz izvješća o rezultatima poslovanja u 2023., smanjili su broj zaposlenih za 5.500, od čega njih oko 500 u Švedskoj.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari