Švedski Ericsson gasi 1.200 radnih mjesta

pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson objavio je da će otpustiti oko 1.200 zaposlenika u matičnoj Švedskoj kako bi smanjio troškove u razdoblju slabljenja potražnje. Financijski direktor Carl Mellander najavio je krajem siječnja smanjenje troškova i u ovoj godini, dodajući da bi mjere mogle uključivati i otkaze.

“Pomno ćemo proučiti sve troškove i nastaviti s prilagodbom dimenzija poslovanja u skladu s kretanjem tržišta i potražnje”, rekao je tada Mellander i dodao je da još nisu utvrdili koliko će radnika otpustiti ni koliki iznos planiraju uštedjeti.

U ponedjeljak potvrdili su prognozu o “izazovnom” tržištu mobilnih mreža u 2024., ukazujući na kontinuirano smanjenje obujma prodaje, i objavili da će u Švedskoj ugasiti oko 1.200 radnih mjesta.

“Kompanija je pokrenula razgovore sa sindikatima”, naveli su, dodajući da će tijekom godine nastaviti s inicijativama koje bi trebale poboljšati operativnu učinkovitost.

Prije otprilike godinu dana švedska tvrtka bila je najavila da će globalno ugasiti oko 8.500 radnih mjesta, uključujući nekih 1.400 u matičnoj Švedskoj, podsjeća Reuters. Prema podacima iz izvješća o rezultatima poslovanja u 2023. godini, smanjili su broj zaposlenih za 5.500, od čega njih oko 500 u Švedskoj.

Dobavljači telekomunikacijske opreme očekuju izazovnu godinu zbog posustajanja prodaje u Sjevernoj Americi i mogućeg sporijeg rasta u Indiji.

“Očekujemo da će se tržišna nesigurnost protegnuti i na 2024., uz daljnji pad tržišta Radio Access Networka (RAN), kada se izuzme Kina, budući da su naši klijenti i dalje oprezni i da se tempo ulaganja u Indiji normalizira”, rekao je krajem siječnja izvršni direktor Börje Ekholm.

Švedski proizvođač zaključio je prošlu godinu s neto gubitkom od gotovo 2,3 milijarde eura, uz stagnaciju prihoda, pod pritiskom slabe prodaje u Sjevernoj Americi, troškova restrukturiranja i otpisa imovine američke tvrtke za komunikacije u oblaku Vonage. U 2022. poslovali su s neto dobiti od 19,1 milijardu kruna.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari