Velika kriza u njemačkoj autoindustriji, ZF će otpustiti 12.000 radnika

Foto: Cottonbro Studio/Pexels

Njemačku autoindustriju i dalje potresa velika kriza pa je, nakon što je Bosch otpustio tisuće svojih radnika, isto najavio i ZF, proizvođač mjenjača i dijelova motora.

Financial Times piše kako je uprava ZF-a najavila da će do 2030. godine otpustiti 12.000 od ukupno 165.000 zaposlenih, zbog čega ih je nekoliko tisuća prosvjedovalo ispred sjedišta tvrtke u gradu Friedrichshafenu.

Razlog je, naveli su, prebacivanje fokusa na električne automobile za što će im biti dovoljno samo polovica dosadašnje radne snage.

Tu su i visoka inflacija, povećanje cijena sirovina te rastući troškovi energije, istaknuli su u priopćenju.

ZF je još krajem lipnja prošle godine izvijestio o neto dugu od 11,5 milijardi eura, što je dovelo do ukidanja oko 800 radnih mjesta.

Bosch, najveći svjetski proizvođač komponenti, dosad je otpustio 3.200 zaposlenika, prvo u u odjelu pogona, gdje je otkaz dobilo 1.500 radnika, zatim 1.200 u sektoru autonomne vožnji, dok je ovih dana objavljeno da će bez posla ostati i 500 djelatnika u jedinici Mobility Electronics.

Dobavljači automobila pogođeni su i “povijesno niskom razinom” prodaje, piše FT, i to nakon velikih ulaganja u prelazak na električnu energiju.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari