Većinski dioničar zatražio smjene u Upravi Atlantske plovidbe

Pixabay.com
Tanker u moru, Foto: Pixabay.com

Tankerska plovidba, najveći dioničar Atlantske plovidbe zatražio je uvođenje dodatnih točaka na dnevni red Glavne skupštine dioničkog društva, a koja će se održati idući mjesec.

Atlantska plovidba je izvijestila Zagrebačku burzu (ZSE) kako je njezin najveći dioničar zatražio točku na kojoj će se odlučivati o smjeni dvojice članova njezine Uprave.

Prema uvrštenju ‘Odluke o opozivu članova Upravnog odbora: Opozivaju se članovi Marko Domijan i Pero Kulaš’. Odluka o tome stupit će na snagu danom donošenja, u Dubrovniku, 28. lipnja 2024. godine.

Na idućoj Glavnoj skupštini trebao bi se usvojiti i novi Statut Društva i izabrati novi članovi Upravnog odbora –  Mario Pavić i Nikola Koščica.

Podsjetimo, početkom ovog mjeseca zadarski brodar Tankerska plovidba je, putem Zagrebačke burze, obavijestio investicijsku javnost i Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga o namjeri objavljivanja dobrovoljne ponude za preuzimanje preostalih dionica dubrovačkog brodara Atlantske plovidbe.

U trenutku objave Tankerska plovidba bila je već vlasnik otprilike 64,5 posto dionica Atlantske plovidbe, što joj na Glavnoj skupštini dioničara osigurava više od 75 posto glasova, a to je dovoljno za donošenje svih ključnih i strateških odluka.

Ovogodišnja ponuda za preuzimanje

Podsjetimo, u siječnju ove godine je Tankerskoj plovidbi odobrena ponuda za preuzimanje dubrovačkog rivala nakon što je zadarska kompanija sudjelovanjem u lanjskoj dokapitalizaciji stekla dodatnih 683 tisuća dionica i time povećala udjel na više od 39 posto. Prije dokapitalizacije Tankerska plovidba je imala 6,45 posto udjela u vlasništvu. Za preostale dionice ponuđena je cijena od 53,60 eura, koliko je i iznosila cijena novih dionica u dokapitalizaciji.

Prema javno objavljenim podacima, na ponudu su pristali vodeći ljudi Atlantske plovidbe, glavni izvršni direktor Marko Domijan te izvršni direktori Vicenco Jerković i Edo Taslaman. Domijan je držao 3701 dionicu, Jerković 3965 dionica, a Taslaman je imao najveći paket od 7735 dionica. Djelomično je na ponudu pristala i država koju je predstavljao Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP). Na sjednici CERP-a održanoj 6. veljače donijeta je odluka da se proda malo više od polovice udjela.

Radilo se o ukupno 56.154 dionice, odnosno 2,7 posto udjela za što je država dobila nešto više od tri milijuna eura.

ATLANTSKA PLOVIDBA d.d.

Dr. Ante Starčevića 24, 20000, Dubrovnik, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
83.511.967,35 (2022.)
Broj zaposlenih:
38 (2022.)

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari