Uspostavljen Centar dijeljenih usluga – prva državna IT infrastruktura 

Pixabay.com
Laptop, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Uspostavljen je Centar dijeljenih usluga (CDU), koji kao prva državna informacijska (IT) infrastruktura ili “državni cloud” centralizira i objedinjuje podatke javnih tijela te omogućuje njihovo bolje povezivanje i digitalizaciju, rečeno je u srijedu na završnoj konferenciji projekta.

Riječ je o višegodišnjem visokotehnološkom projektu kojeg je od 2019. vodio Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva (SDURDD) u suradnji s državnom tvrtkom Apis IT, prenosi Hina. Vrijednost projekta je gotovo 48 milijuna eura, od čega je 85 posto sufinancirano iz EU-ovih fondova.

“U CDU-u je već više od 350 korisnika – državnih tijela i onih iz javnog sektora, a do polovice 2026. godine, kada završavaju projekti iz NPOO-a, iz kojeg je za nadogradnju tog projekta predviđeno još 34,5 milijuna eura, očekuje se da će ih biti oko 750”, rekao je državni tajnik SDURDD-a Bernard Gršić, dodajući da u sklopu tog “državnog oblaka” na jednom mjestu ima više od 3.000 virtualnih poslužitelja.

Zato se projekt naziva i “državna sabirnica” kojom se digitalizira javna uprava, što je Gršić ocijenio jednim od najvažnijih državnih strateških projekata za razvoj i digitalizaciju društva i gospodarstva, usporedivši ga s gradnjom autocesta ili Pelješkog mosta.

Dodao je kako projekt jamči digitalnu suverenost Hrvatske o čijem funkcioniranju i posebice sigurnosti brinu hrvatski stručnjaci, čemu je dodao i da u četiri godine rada CDU-a nije bilo nikakvih ‘napada’ na sustav, a jaka zaštita kibernetičke sigurnosti to onemogućuje.

“Samo u programe sigurnosti CDU-a uloženo je oko 15 posto od ukupne vrijednosti projekta, a primijenjena su sva najnovija rješenja i tehnologije. Na tome je radilo 83 domaćih stručnjaka, od kojih 40-ak iz Apisa IT, koji i dalje brinu o tome, a po potrebi ćemo i dalje zapošljavati. Cijeli projekt je hrvatski proizvod, djelo hrvatskih ljudi i znanja, te je među rijetkima u Europi, pa bi mogao postati izvozni proizvod”, rekao je predsjednik uprave Apisa IT Saša Bilić.

Za potrebe Centra Apis IT je osigurao i dva podatkovna centra, a Bilić je kazao i da je “Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u EU koja ima na svom teritoriju takav centar u kojem čuva svoje podatke” te da već ima zainteresiranih zemalja iz Europe za taj projekt, poput Danske, Švedske i Austrije, s kojima već vode razgovore oko izvoza i konzultantskih usluga.

Od korisnika CDU-a, koji je ‘smješten’ u Apisu IT, trenutačno 40 do 50 posto kapaciteta koristi zdravstveni sustav, a tu su i sva ministarstva i razna druga državna te javna tijela, odnosno izravni su korisnici više od 50.000 državnih i javnih službenika, a neizravnih je mnogo više, među kojima su i građani koji koriste sustav e-građani i usluge pojedinih tijela.

Svi oni sada mogu brže, lakše i s većim uštedama koristiti baze podataka i registre koji su u CDU-u povezani.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari