Uskoro novo izdanje trezorskih zapisa u Hrvatskoj: Vlada želi prikupiti 900 milijuna eura

Euro, Foto; Pixabay/Pexels

Premijer Andrej Plenković u petak je na sjednici vlade najavio novo izdanje trezorskih zapisa, s ciljanim iznosom od 900 milijuna eura.

Izdanje će prema njegovim riječima biti podijeljeno na dva dijela: tromjesečni iz kojeg je cilj prikupiti 250 milijuna eura i jednogodišnji u okviru kojeg se očekuje 650 milijuna eura.

Prinosi na izdanja bit će 3,75 odnosno 3,65 posto.

“To znači da su kamate koje država nudi građanima za upis trezorskih zapisa znatno povoljnije, bolje i više nego što su uvjeti koje imaju u komercijalnim bankama”, rekao je Plenković.

Kaže kako očekuje povjerenje građana i institucionalnim ulagača “u državne financije, gospodarski rast od 3,3 posto, nikad veću zaposlenost i manju nezaposlenost te stabilan i snažan ekonomski, financijski i politički položaj zemlje”.

Očekuje iste rezultate kao i u dosadašnjim izdanjima trezoraca i državnih obveznica te podsjeća da je 120 tisuća građana sudjelovalo u prvom izdanju narodnih obveznica i izdanjima trezorskih zapisa. 

Država je, kako je rekao, za prethodna izdanja isplatila oko 120 milijuna eura kamata.

“Onaj tko je ulagao, dobio je odgovarajuću nagradu za svoj dobar i odvažan potez povjerenja u državne financije”, rekao je Plenković.

Novi krug izdanja trezorskih zapisa će nakon sjednice vlade detaljnije predstaviti potpredsjednik vlade i ministar financija Marko Primorac.

15 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari