UniCredit osporava zahtjeve ESB-a za smanjenje poslova s Rusijom – sudskim putem

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/99/UniCredit_tower_Milan.jpg/2048px-UniCredit_tower_Milan.jpg
UniCredit Bank, Milano, Italija, Foto: Wikimedia Commons/ThePhotoGraphIc

UniCredit Bank osporava uvjete koje je Europska središnja banka (ESB) postavio talijanskoj banci da smanji svoju izloženost Rusiji i traži presudu Općeg suda EU, kao i zamrzavanje zahtjeva u međuvremenu.

Banke eurozone, koje su još uvijek povezane s Rusijom više od dvije godine nakon što je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu, posljednjih su se tjedana našle pod sve većim pritiskom supervizora EU, kao i američkih vlasti, zbog veza s Rusijom.

Složena regulatorna pozadina, uključujući zapadne sankcije protiv Moskve i lokalne zakone u Rusiji, gdje talijanska grupa vodi banku za građane, značila je da mora tražiti jasnoću i sigurnost o radnjama koje treba poduzeti,“ stoji u priopćenju UniCredita.

Primjena može potrajati nekoliko mjeseci, a prethodit će joj odluka o zahtjevu za suspenziju u nadolazećim mjesecima, priopćio je UniCredit, dodajući da je potrebno izbjeći potencijalne ozbiljne neželjene posljedice odluke ESB-a.

Talijanski ministar vanjskih poslova, Antonio Tajani, pozdravio je pritužbu, rekavši da dijeli potrebu za jasnoćom.

ESB mora uzeti u obzir situaciju u kojoj talijanske tvrtke posluju u Rusiji, u skladu sa sankcijama EU. Ishitrene odluke samo riskiraju štetu talijanskim i europskim tvrtkama”, rekao je Tajani.

freepik.com
EU i Rusija, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Europska središnja banka zatražila je od europskih zajmodavaca da daju “jasan plan” za izlazak s ruskog tržišta. U svibnju je guverner Banke Italije i jedan od članova monetarnog vijeća ESB-a, Fabio Panetta, pozvao talijanske banke da se “izvuku” zbog reputacijskih rizika.

UniCredit je rekao da je dosadašnji napredak u smanjenju poslovanja u Rusiji pokazao da je u potpunosti usklađen s ESB-om o važnosti smanjenja svoje prisutnosti u Rusiji.

Međutim, postoji zabrinutost oko uvjeta pod kojima se to smanjenje mora dogoditi kako je predviđeno odlukom koju je izdala ESB, a koji nadilaze trenutni pravni okvir, napominju iz UniCredita.

“Za svakoga tko vjeruje da je borba Ukrajine protiv Rusije važna za sigurnost Europe, činjenica da je UniCredit ostao u Rusiji, zaradio i sada tuži ESB zbog pokušaja da je natjera da ode, ovo ne izgleda dobro“, rekao je Nicolas Veron iz briselskog think tanka Bruegel.

UniCredit je dosad smanjio svoju prekograničnu izloženost Rusiji za 91 posto, a lokalnu izloženost za 65 posto, uz, kako su naveli, planirana daljnja značajna smanjenja.

ESB je ove pritužbe Reutersu odbio komentirati.

Pixabay.com
Europska središnja banka, Frankfurt, Foto: Pixabay.com

Zapadne sankcije zakomplicirale su napore europskih banaka da izađu s tržišta smanjivanjem broja potencijalnih kupaca. Prema ograničenjima koja je nametnula Moskva, izlazak je sada uvjetovan odobrenjem predsjednika Vladimira Putina. Ruska središnja banka također mora dati zeleno svjetlo.

Podsjećamo, nakon austrijskog Raiffeisena, UniCredit je među europskim zajmodavcima čija je najveća izloženost Rusiji, gdje vodi 15 najboljih banaka.

Raiffeisen ne planira pokrenuti pravni postupak protiv ESB-a zbog zahtjeva za smanjenjem poslovanja povezanog s Rusijom, rekao je glasnogovornik ove banke za Reuters u ponedjeljak.

Naglašavajući poteškoće, drugi talijanski zajmodavac Intesa Sanpaolo još uvijek treba finalizirati svoj izlazak, unatoč osiguravanju predsjedničkog dekreta kojim se ovlašćuje da raspolaže svojom ruskom imovinom od prošlog rujna.

Europske banke koje su još uvijek aktivne u Rusiji također se suočavaju i s pritiskom Sjedinjenih Američkih Država.

Ministrica financija, Janet Yellen, u svibnju je najavila da su se banke suočile s jako velikim rizikom i da Washington razmatra strože sekundarne sankcije bankama za koje se utvrdi da su pomagale transakcije za ruske ratne napore.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari