Ukinute sankcije: Tri australske klaonice ponovno mogu izvoziti govedinu u Kinu

Pixabay.com
Govedina, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Australska vlada u utorak je priopćila da će trima klaonicama u zemlji ponovno biti dopušteno izvoziti govedinu u Kinu zbog ublažavanja trgovinskih napetosti između dviju zemalja.

Ipak, većina će australskih klaonica ostati na kineskoj crnoj listi trgovine, izvijestili su mediji.

“Taj je potez još jedan pozitivan korak prema stabilizaciji naših odnosa s Kinom”, rekao je australski ministar trgovine Don Farrell, dodavši da će se nastaviti vršiti pritisak da se uklone preostale trgovinske prepreke što je prije moguće.

Peking je nedavno ukinuo carine na australske proizvode, uključujući ječam, prenosi Hina. Prošlog mjeseca Canberra je također postigla dogovor s Pekingom koji bi mogao dovesti do ukidanja antidampinških carina na vino uvedenih 2020. godine.

Od 2020. godine, deset australskih klaonica dobilo je zabranu trgovanja s Kinom. Peking tvrdi da su izvoznici krivo označili meso ili ga kontaminirali.

U to vrijeme odnosi između dviju zemalja postajali su zategnutiji. Peking je reagirao na Canberrinu zabranu postavljanja 5G mreže kineskog telekomunikacijskog diva Huaweija u Australiji.

Kina je tako uvela carine na australsko vino među nizom trgovinskih carina na nekoliko drugih australskih izvoznih proizvoda, uključujući ječam, govedinu i ugljen. Carina od više od 80 posto na australski ječam ukinuta je u kolovozu. Sankcije na izvoz jastoga još uvijek ostaju na snazi.

Odnosi su se poboljšali otkako je laburist Anthony Albanese zamijenio konzervativca Scotta Morrisona na mjestu premijera 2022. godine.

Kina je najveći trgovački partner Australije te čini gotovo trećinu ukupne trgovine te zemlje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari