Australija ponovno odbacila prijedlog EU o slobodnoj trgovini

Foto: Patrick Mclachlan/Pexels

Australija je odbacila prijedloge Europske unije za sporazum o slobodnoj trgovini i malo je vjerojatno da će dogovor biti postignut još nekoliko godina, objavila je u ponedjeljak tamošnja vlada.

Dvije strane pregovaraju od 2018. godine, pri čemu Australija želi potaknuti izvoz poljoprivrednih proizvoda ukidanjem carina EU-a i širenjem kvota, a Europa želi dobiti veći pristup australskoj industriji minerala, objašnjava CNN.

Australski ministar trgovine Don Farrell rekao je nakon sastanka G7 u Osaki tijekom vikenda da nije postignut nikakav napredak.

“Došao sam u Osaku kako bih finalizirao sporazum o slobodnoj trgovini. Nažalost, nismo uspjeli ostvariti nikakav napredak”, kazao je Farrell.

Australski ministar poljoprivrede Murray Watt rekao je da je EU tek neznatno dotjerala prijedlog koji je stavila na stol prije tri mjeseca.

“Jednostavno nismo mogli vidjeti da EU povećava svoju ponudu za stvari poput govedine, ovaca, mliječnih proizvoda, šećera dovoljno da bismo mogli pomisliti da je ovaj dogovor u nacionalnom interesu Australije”, rekao je za ABC Radio.

EU je prije nekoliko mjeseci potpisala takav sporazum s Novim Zelandom kojim su snižene carine za izvoz iz Europske unije, uključujući one za odjeću, kemikalije i automobile, dok je istovremeno dopušten uvoz većih količina novozelandske govedine, janjetine, maslaca i sira u EU.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari