EU i Novi Zeland potpisali sporazum o slobodnoj trgovini

pixabay.com
Akvizicija tvrtke, ilustracija Foto: Pixabay.com

Europska unija i Novi Zeland potpisali su sporazum o slobodnoj trgovini koji bi trebao rezultirati povećanjem trgovinske razmjene od 30 posto u idućih deset godina.

Također, godišnji izvoz EU-a mogao bi porasti za 4,5 milijardi eura, a ulaganja EU-a u Novi Zeland potencijalno bi se mogla povećati do 80 posto, prenosi agencija Hina.

EU je treći najveći trgovinski partner Novog Zelanda. Bilateralna trgovina robom između tih dvaju partnera posljednjih je godina u stalnom porastu i 2022. je dosegnula gotovo 9,1 milijardu eura.

Sporazumom o slobodnoj trgovini liberalizirat će se i olakšati trgovina i ulaganja te promicati bliži gospodarski odnosi, što će otvoriti znatne gospodarske mogućnosti za poduzeća i potrošače na obje strane.

Taj sporazum, smatra EU, pruža velike mogućnosti europskim poduzećima, poljoprivrednicima i potrošačima, a isto vrijedi i za novozelandske partnere. On uključuje i dosad nezabilježene socijalne i klimatske obveze.

Sporazum mora dobiti potvrdu Europskog parlamenta, a mora ga ratificirati i Novi Zeland.

Dvije će strane zatim jedna drugu obavijestiti o dovršetku svojih unutarnjih postupaka i sporazum tada može stupiti na snagu.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari