Njemačka usvojila novi zakon o stranim radnicima

pixabay.com
Berlin, Njemačka, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Novi zakon o stranim radnicima, koji olakšava imigraciju u Njemačku radi posla, mogao bi stupiti na snagu nakon što je državni dom saveznog parlamenta, Bundesrat, odobrio uredbu koju je prošlog mjeseca usvojio Bundestag, prenosi Biznis.rs.

Prema novim propisima, stručnjacima iz IT sektora za zapošljavanje neće trebati visoka diploma, pod uvjetom da dokažu svoju stručnost. Zakon također rješava druga pitanja koja otežavaju zapošljavanje kvalificiranih radnika, olakšavaju mladima da se obrazuju uz rad ili putuju na obuku.

Između ostalog, novi zakon uvodi i takozvanu “karticu šanse”, odnosno sustav bonus bodova za imigracijske kandidate, kao što su poznavanje jezika, radno iskustvo, dob i veze s Njemačkom. Nositelji iskaznice imat će pravo tražiti posao u Njemačkoj, a riječ je i o jednogodišnjoj boravišnoj dozvoli.

Sličan sustav ima Kanada već duži niz godina.

Na raspravi u Bundestagu ministri vlade kancelara Olafa Scholza tražili su podršku za zakon.

“Novi zakon je prvi korak prema privlačenju najbolje radne snage u Njemačku u uvjetima međunarodne konkurencije”, rekla je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser.

“Imigracija stranih radnika je u interesu Njemačke”, rekao je ministar rada Hubertus Heil, opisujući novi zakon kao “povijesni”, jer će “u suprotnom deficit radne snage trajno ograničiti gospodarski rast”.

Ministar gospodarstva Robert Habeck ponovio je da posvuda u njemačkom gospodarstvu nedostaje kvalificiranih radnika i da je 600.000 radnih mjesta prazno “jednostavno jer nema ljudi”.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari