PwC Australia radi remont upravljanja tvrtkom, priznali su: Nismo samo Googleu dali povjerljive porezne podatke

Pixabay.com
Krađa podataka, ilustracija Foto: Pixabay.com

PwC Australia dao je brojnim klijentima povjerljive informacije koje su procurile iz izvještaja australske vlade o porezu, priopćila je tvrtka u srijedu, što je prvo priznanje da su drugi klijenti osim Googlea primili procurile državne porezne planove.

Bivši partner u tvrtki “velike četvorke” 2015. dao je dvojici klijenata povjerljive informacije o datumu početka novog poreznog zakona usmjerenog na multinacionalne tvrtke, priopćio je u srijedu PwC Australia.

“Postoje i razne druge novosti o kojima možemo razgovarati ako imate vremena”, napisao je bivši partner u e-poruci neimenovanom multinacionalnom klijentu.

Reuters je u srpnju otkrio da je jedan od klijenata s kojima je PwC Australia podijelio povjerljive informacije Google, no tvrtka je odbila imenovati bilo kojeg klijenta u izvješću, pozivajući se na povjerljivost. Tvrtka kaže da klijentima nije rečeno da su informacije povjerljive.

Otkrića su dio “izjave o činjenicama” koju je tvrtka objavila kao odgovor na nacionalni skandal koji je prvi potaknuo otkriće da je bivši partner odao povjerljive porezne dokumente kolegama kako bi pokrenuo posao s globalnim tvrtkama, prenosi Reuters.

Međutim, dokument od 17 stranica otkriva niz dosad neprijavljenih curenja informacija od strane drugih partnera, mnogi koji su ostali neimenovani, iz vladinih konzultacija o temama uključujući oporezivanje digitalnih valuta i “crnu ekonomiju”.

Godine 2017. bivši je partner kolegama i neimenovanom klijentu odao povjerljivi dokument riznice o poreznom instrumentu Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj.

Prvi put je otkriven u siječnju od strane poreznih regulatora potaknut nagomilavanjem novih informacija, skandal je prisilio 12 partnera, uključujući glavnog izvršnog direktora, i klijente iz javnog i privatnog sektora da zamrznu veze i upleo klijente osim Googlea, uključujući Uber i Facebook.

Remont upravljanja tvrtkom

Izjava o činjenicama objavljena je zajedno s objavom PwC Australia u srijedu o velikoj reviziji upravljanja tvrtkom nakon što je vanjskim pregledom utvrđeno da nije dobro činiti “što god je potrebno” kako bi se zaradio novac jer to otežava osoblju prijavljivanje lošeg ponašanja.

Pregled upravljanja, koji je tvrtka naručila u svibnju, identificirao je loše prakse “koje nisu bile ispravljene dugi niz godina”, uključujući upravu prepunu dugogodišnjih partnera PwC-a i moćnog izvršnog direktora “za kojeg se ne smatra da je odgovoran upravi”.

“Pretjerano kolegijalna” kultura partnerstva natjerala je osoblje da oklijeva prozivati ​​nedolično ponašanje, posebno od strane onih koji dobro zarađuju i koji su zato opisani kao “nedodirljivi”, za koje “pravila ne vrijede uvijek”, također je utvrđeno u pregledu.

“Partnerstvo s AU uglavnom djeluje iz perspektive traženja profita, ponekad nauštrb etike i činjenja onoga što je ispravno. Ne vjerujem da je to u skladu s našim vrijednostima”, citiran je član osoblja u anketi iz 2021. uključenoj u pregled.

PwC Australija je u srijedu priopćila da će usvojiti, a u nekim slučajevima već je i usvojila, 23 preporuke iz izvješća, koje uključuju imenovanje vanjskog direktora za rizike, preuređenje kulture tvrtke i povezivanje plaća partnera s etičkim ponašanjem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari