Ugrožena konkurentnost europskih kompanija zbog visokih cijena energije

Pixabay.com
Električna energija, Foto: Pixabay.com

Visoke cijene energije ozbiljno škode konkurentnosti europskih kompanija na međunarodnim tržištima i industrijskoj proizvodnji, upozorila je udruga BusinessEurope, zatraživši proširenje kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

EU je zacrtao klimatsku neutralnost do sredine stoljeća, a taj cilj zahtijeva elektrifikaciju gospodarstva, konstatira udruga u studiji koju je sastavila u suradnji s tvrtkom za gospodarsko savjetovanje Compass Lexecon.

Struja će biti glavni nositelj energije i u scenariju kontrolirane tranzicije i u onom koji skicira neuspjeh tog procesa.

Energetska budućnost trebala bi se, po mišljenjima stručnjaka, u većoj mjeri oslanjati na vodik, biomasu i biometan. Bude li Europa kasnila s razvojem domaćih kapaciteta, morat će se u većoj mjeri oslanjati na uvoz, što uključuje rizike u opskrbi.

“Treba mobilizirati više privatnih ulaganja te ubrzati i pojednostaviti postupke pribavljanja dozvola za proizvodne kapacitete energetskog sektora”, naglašava direktor BusinessEurope Markus J. Beyrer.

Veleprodajne cijene električne energije mogle bi se, proširenim proizvodnim kapacitetima na najisplativijim lokacijama i uklanjanjem prepreka, smanjiti za gotovo 40 posto uz smanjeni jaz u odnosu na konkurenciju.

Prema negativnom scenariju mogle bi pak do sredine stoljeća biti više i do 50 posto nego u SAD-u, Kini i Indiji, pokazala je studija.

Europska energetska politika može ublažiti taj raskorak, prenosi Hina. Prošireni proizvodni kapaciteti energetskog sektora značili bi veću sigurnost europskih energetskih sustava i niže troškove zelene tranzicije.

Zakonodavci EU-a moraju biti brzi kako bi energetska i klimatska transformacija jamčila konkurentnost, poručuju iz udruge.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari