Grčka poljoprivrednicima smanjuje cijene struje u idućih deset godina

Pixabay.com
Grčka, Foto: Pixabay.com

Grčka vlada najavila je da će poljoprivrednicima smanjuje cijene struje u idućih deset godina, osjetno produljivši planirani rok kako bi im pomogla s visokim troškovima proizvodnje.

Početkom veljače 2024., premijer Kyriakos Mitsotakis najavio je da će produljiti posebne porezne olakšice za plavi dizel za godinu dana.

Najveća grčka elektroprivredna tvrtka PPC ponudit će poljoprivrednicima dodatnih 10 posto popusta na struju u razdoblju od svibnja do rujna, dodao je tada Mitsotakis.

Poljoprivrednici su i u Grčkoj blokirali ceste i granične prijelaze za teretna vozila, poručivši da mjere neće riješiti njihov problem visokih troškova koji su neke već prisilili da odustanu od poljoprivrede i potraže stabilan izvor prihoda, prenosi Hina.

Vlada je objavila da će poljoprivrednici imati pravo na jeftiniju struju iduće dvije godine, počevši od travnja, pomaknuvši rok za godinu i pol dana. Atena planira dijelom financirati mjeru prihodom od obnovljivih izvora energije i prodaje kredita na tržištu ugljika.

Nakon isteka dvogodišnjeg razdoblja vlada će poljoprivrednicima još osam godina jamčiti stabilne cijene struje za trećinu njihove potrošnje, stoji u priopćenju ministarstva energetike.

Poljoprivrednici su novinarima nakon sastanka s premijerom rekli da će proučiti prijedloge prije nego što donesu odluku o sljedećim potezima.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari