Poljoprivrednici blokiraju autoceste i u Španjolskoj

Hina/Epa
Prosvjedi poljoprivrednika u Španjolskoj, Foto: Hina/Epa/Almudena Alvarez

Španjolski poljoprivrednici blokirali su traktorima autoceste te prilaze lukama, ogorčeni zbog rasta troškova proizvodnje, birokracije, pravila EU i uvoza jeftinije hrane iz drugih zemalja. Blokirane su autoceste u pokrajinama Kataloniji, Valenciji, Castilli-La Manchi, Andaluziji, Aragonu i Murciji, priopćila je državna služba zadužena za promet.

„U čitavoj Europskoj uniji svi imamo iste probleme, uz neke nijanse“, rekao je Donaciano Dujo, potpredsjednik udruge poljoprivrednika ASAJA.

Iz ove udruge su prije nekoliko dana poručili da namjeravaju prosvjedovati čitav mjesec kako bi ukazali na nemogućnost daljnjeg bavljenja proizvodnjom hrane.

Španjolska vlada je izvijestila da će dodijeliti dodatnih 269 milijuna eura pomoći za oko 140.000 poljoprivrednika kako bi im ublažila utjecaj dugotrajne suše i poskupljenja gnojiva i goriva zbog rata u Ukrajini. Španjolska je jedan od najvećih svjetskih proizvođača naranača, limuna, maslinovog ulja, janjetine i vina.

Njeni farmeri tvrde da pravila Europske unije o pesticidima i ostavljanju dijela zemlje izvan korištenja, a u cilju zaštite okoliša, ruše cjenovnu konkurentnost u odnosu na zemlje izvan EU-a. Španjolski poljoprivrednici se žale na uvoz neke jeftinije hrane iz susjednog Maroka.

Posljednjih tjedana su slični prosvjedi održani u Francuskoj, Belgiji, Italiji i Njemačkoj.

Podsjećamo, i iz Hrvatske poljoprivredne komora (HPK) izvijestili su jučer da podržavaju prosvjede poljoprivrednika u Europskoj uniji, te očekuju da potporu prosvjedima daju i hrvatski poljoprivrednici. Odluku o hrvatskim prosvjedima sljedeći tjedan trebao bi donijeti Upravni odbor HPK, rekao je za Financije.hr predsjednik HPK Mladen Jakopović.

„Ako odluka o hrvatskim prosvjedima bude donesena, mi svakako ne očekujemo da intenzitet u Hrvatskoj bude sličan onima u Francuskoj, jer mi prosto nismo isti mentalitet niti naši poljoprivrednici tako funkcioniraju. Ali da promjene trebamo, to je jasno. Papirologija, dokumentacija, administrativni poslovi koji se nama kao poljoprivrednicima nameću uz Zelene politike, doveli su nas da više od pedeset posto vremena poljoprivrednici provode u uredima, a ne proizvodeći hranu“, rekao je Jakopović jučer za Financije.hr.

Poljoprivredne politike Europske unije bile su veza svih ostalih politika u EU, sa ciljem proizvodnje hrane po standardiziranim pravilima i jednakom kvalitetom u cijeloj EU. Sada su postale najveći kamen spoticanja.


6 Odgovora

  1. Svako malo negdje poljoprivrednici i vozači u javnom prijevozu blokiraju ceste

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari