HPK: Podržavamo prosvjede u EU, uskoro i odluka o hrvatskim prosvjedima

Hina/Epa
Prosvjed talijanskih poljoprivrednika, Turin, Italija, Foto: Hina/Epa/Alessandro Di Marco

Iz Hrvatske poljoprivredne komora (HPK) izvijestili su da podržavaju prosvjede poljoprivrednika u Europskoj uniji, te očekuju da potporu ovim prosvjedima daju i hrvatski poljoprivrednici. Odluku o hrvatskim prosvjedima sljedeći tjedan trebao bi donijeti Upravni odbor HPK, rekao je za Financije.hr predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Napominje kako su zahtjevi o kojima se govori na prosvjedima u EU nešto s čime se i sami slažu. Riječ je, kaže, o problemima s kojima je suočena cijela EU – preveliki zahtjevi nove Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), kao i sklapanje trgovačkih sporazuma koji urušavaju zajedničko EU tržište i čine našu proizvodnju nekonkurentnom.

„Ako odluka o hrvatskim prosvjedima bude donesena, mi svakako ne očekujemo da intenzitet u Hrvatskoj bude sličan onima u Francuskoj, jer mi prosto nismo isti mentalitet niti naši poljoprivrednici tako funkcioniraju. Ali da promjene trebamo, to je jasno. Papirologija, dokumentacija, administrativni poslovi koji se nama kao poljoprivrednicima nameću uz Zelene politike, doveli su nas da više od pedeset posto vremena poljoprivrednici provode u uredima, a ne proizvodeći hranu“, rekao je Jakopović za Financije.hr.

Poljoprivredne politike Europske unije bile su veza svih ostalih politika u EU, sa ciljem proizvodnje hrane po standardiziranim pravilima i jednakom kvalitetom u cijeloj EU. Sada su postale najveći kamen spoticanja.

“Izgubio se smisao i ta prva ideja, da se proizvodi kvalitetna hrana po prihvatljivim cijenama u EU. Nit su cijene više prihvatljive nit su zadovoljni poljoprivrednici niti potrošači. Dopušta se uvoz u EU iz trećih zemalja, na osnovu vanjskotrgovinskih sporazuma, i njima se popušta u kvaliteti ali i nametima. Poljoprivrednici su naravno nezadovoljni jer ne mogu ostvariti nikakvu zaradu”, ističe predsjednik HPK.

Pitanje prehrambene suverenosti ključno je pitanje u EU, a mora biti i u Hrvatskoj. Zemlju čine ljudi, poljoprivrednici, koji svojim učinkom pretvaraju resurs zemlje, kroz biljke i životinje, u hranu i to je jedino što nam svakodnevno treba i za što se svi zajednički trebamo boriti, ističe Jakopović.

Iz HPK napominju i kako svi članovi europskog udruženja poljoprivrednika Copa i Cogeca, čija su članica, poručuju da postoji hitna potreba za pružanjem kratkoročnih odgovora na pitanja tisuća farmera koji već nekoliko mjeseci pokazuju svoje nezadovoljstvo i nerazumijevanje. To se prije svega odnosi na odluke o prijeko potrebnim odstupanjima od uvjeta ZPP-a, eko-programima i agro-okolišnim-klimatskim obvezama koje se nadovezuju na to, za 2024 godinu.

Također je potrebno, kažu, prilagoditi sljedeći prijedlog ukrajinskih autonomnih trgovinskih mjera (ATM) stvaranjem sustava kojim se osigurava da odredište za sve pošiljke ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda bude određeno prije ulaska u EU. Nužno je, naime, uvesti sustav koji jamči da ukrajinski proizvodi stignu do tog konačnog odredišta i ne završe na zajedničkom tržištu EU.

Jedan od zahtjeva EU poljoprivrednika, s kojim se HPK slaže, je i da se osigura reciprocitet u standardima poljoprivredne proizvodnje i jednaki uvjeti kako bi se osigurala pravedna trgovina.

Odluku o tome hoće li se hrvatski poljoprivrednici priključiti prosvjedima donijet će sektorski Odbori HPK, a potom će o tome razgovarati i na sjednici Upravnog odbora koji će donijeti konačnu odluku. Sjednica UO HPK bi se trebala održati početkom idućeg tjedna.

19 Odgovora

  1. Neka im HPK isplati neke potpore pa neće biti prosvjeda. Čuj oni podržavaju. Podržavam i ja gospodina Plenkovića pa nikakve koristi nemam od njega.

    1. Možda to uopće ne bi bilo loše…možda nam upravo to i treba da se stvari krenu mijenjati na bolje, daj Bože…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari