Talijanski poljoprivrednici napreduju prema Rimu, u Milanu pred zgradu vlade doveli kravu

Hina/Epa
Prosvjedi poljoprivrednika u Italiji, Rim, Foto: Hina/Epa/Massimo Percossi

Val prosvjeda europskih poljoprivrednika ne pokazuje naznake smirivanja pa su tako konvoji traktora ovoga tjedna krenuli i prema Rimu.

Talijanski poljoprivrednici prosvjeduju zbog prevelike birokracije i jeftinog uvoza iz zemalja izvan Europske unije, a plan im je okupiti se na periferiji glavnog grada i pripremiti za kulminaciju prosvjeda koja se očekuje u drugoj polovici tjedna.

Među njima dominiraju seljaci iz regija poput Toskane, dok su oni u Milanu, financijskoj prijestolnici Italije, u znak prosvjeda ispred ureda regionalne vlade Lombardije doveli kravu.

Premijerka Giorgia Meloni izjavila je da je Italija za svoje poljoprivrednike učinila više od ostalih članica EU te je, među ostalim, zadržala subvencije za gorivo i povećala sredstva namijenjena poljoprivredi s pet na osam milijardi eura.

Prosvjedne akcije poljoprivrednika diljem Europe traju već tjednima, a većina ih negoduje zbog jeftinijeg uvoza iz područja izvan EU poput sjeverne Afrike, rastućih cijena goriva i posljedica mjera namijenjenih borbi protiv klimatskih promjena.

U Francuskoj i Njemačkoj je došlo do ublažavanja njihove pobune, ali su beligijski prosvjednici u ponedjeljak ponovno blokiran granični prijelaz na autocesti između Maastrichta i Ligea.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari