Grčka vlada želi dići turističke pristojbe, očekuju prihod od 600 milijuna eura

Pixabay.com
Novac, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Grčka vlada namjerava podići turističke pristojbe i usmjeriti očekivani prihod od 600 milijuna eura u fond za sanaciju štete koju izazivaju klimatske promjene, prema riječima premijera Kyriakosa Mitsotakisa.

Turistička pristojba za najjeftinija noćenja u apartmanima bit će podignuta s 0,50 na 1,50 eura po noćenju, izvijestili su mediji, a za noćenja u hotelima s pet zvjezdica s četiri na deset eura po noćenju.

Premijer je izjavio da će im prioriteti u planu brze pomoći biti “najbrža moguća mobilizacija za spašavanje života u katastrofama s kojima ćemo se suočiti u budućnosti, osiguravanje financijskih sredstava i sveobuhvatan plan obrane od klimatske krize”.

Grčku su i ove godine ponovo poharali veliki požari, prisilivši vlasti u srpnju na evakuaciju oko 1.000 turista s otoka Rodosa u roku od samo nekoliko sati, prenosi Hina.

Mitsotakis je također rekao da vlada namjerava osigurati 3,3 milijarde eura za sanaciju štete koju su ovog ljeta izazvale poplave u Tesaliji. Novac bi trebao biti pribavljen iz fondova Europske unije i iz proračuna.

Jake kiše na početku rujna izazvale su pak poplave u Tesaliji u kojima je stradalo 17 osoba. Uginuli su deseci tisuća životinja i uništene su kuće, ceste, mostovi, poljoprivredno zemljište i usjevi.

Jedan odgovor

  1. Ma, njima su najveci problem pozari ljeti. Jako tesko se oporavljaju i ovako su zaduzeni s vanjskim dugom, ceka ih dug ekonomski oporavak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari