Saharski pijesak u Njemačkoj prepolovio očekivanu proizvodnju solarne energije

Freepik.com
Čišćenje solarnih panela, Foto: Freepik.com

Prašina, koju je iz pustinje Sahare u sjevernoj Africi, vjetar donio u središnju Europu smanjio je proizvodnju energije iz sunčanih elektrana u Njemačkoj oko uskršnjih praznika, izvijestio je list Die Welt. U pokrajini Baden-Württemberg, izlazna snaga solarnih panela značajno je smanjena zbog pijeska koji je vjetar nosio iz najveće pustinje na svijetu.

Mrežni operater TransnetBW predvidio je vršnu snagu iz solara od 3.500 megawatta (MW) za 30. ožujka, i iako naglašavaju da dio razlike između predviđene i stvarne proizvodnje se također mogu pripisati redovitim odstupanjima u modelima predviđanja koja nisu nužno povezana s prašinom, saharski pijesak smanjio je maksimalnu snagu za pola – na 1.600 MW. Kako bi popunili manjak u mreži uzrokovan pustinjskom prašinom, operateri mreže morali su u rad uključiti druge elektrane, uključujući postrojenja na fosilna goriva.

Upravljanje opterećenjem u mreži znači da cijene mogu privremeno porasti i dovesti do dodatnih troškova koje korisnici plaćaju putem svojih naknada za mrežu.

Neki operateri elektrana zbog ovakvih klimatskih problema, mogu doživjeti pad za 30 posto proizvodnje. Učinak bi se mogao pogoršati ako kiša rasprši čestice preko solarnih panela, što znači da operateri moraju poduzeti mjere opreza kako bi svoje elektrane održavali čistima.

 „Meteorološki fenomen saharske prašine u srednjoj Europi javlja se do 15 puta godišnje i obično dovodi do nakupljanja čestica prašine na visini od oko 2.000 metara. Saharski oblak, potkraj ožujka, bio je posebno jak i aerosoli su padale na razinu tla, što je možda rezultat viših temperatura zraka iznad Sredozemlja od uobičajenih“, rekao je meteorolog Albert Ansmann u intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Njemačka meteorološka služba nedavno je pokrenula i prognostički model koji ima za cilj bolje predvidjeti učinak čestica prašine na solarnu fotonaponsku proizvodnju, ali glavni učinak na ukupnu proizvodnju obnovljive energije u Njemačkoj ostaje nepoznat, kažu meteorolozi.

Ocjenjuju i da je razumno slati upozorenja jer bi se ovaj fenomen mogao događati češće zbog klimatskih promjena.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari