Uber mora platiti 179 milijuna dolara odštete taksistima

Freepik.com/pvproductions
Vožnja Uberom, ilustracija, Foto: Freepik.com/pvproductions

Uber će za više od 8.000 vozača taksija u Australiji platiti gotovo 179 milijuna dolara kompenzacije zbog gubitaka koje su pretrpjeli nakon što je tvrtka za dijeljenje prijevoza ušla u zemlju 2012., rekli su odvjetnici koji zastupaju vozače.

To je peta najveća nagodba u povijesti Australije, prema Maurice Blackburn Lawyers, odvjetničkoj tvrtki koja je podnijela kolektivnu tužbu 2019. godine. Uber se od svog pokretanja 2009. godine suočava s nizom parnica diljem svijeta, uključujući i tužbe od strane putnika, vlada i vlastitih vozača.

Uber se sada udružuje s taksistima u mnogim zemljama. U studenom lani je najavio partnerstvo s legendarnim londonskim crnim taksijama kako bi vozačima taksija omogućio pristup Uberovim preporukama za putovanja.

U tužbi u Australiji tvrdilo se da je Uber ilegalno poslovao u četiri od šest država te zemlje, Victoriji, Novom Južnom Walesu, Queenslandu i Zapadnoj Australiji, koristeći vozila i vozače bez potrebnih dozvola i akreditacija.

“Time su ovlašteni taksi vozači i rent-a-car prijevoznici izgubili prihode. To je također rezultiralo padom vrijednosti taksi dozvola”, rekla je Elizabeth O’Shea, glavna odvjetnica za grupne tužbe u tvrtki Maurice Blackburn.

Uber Australia je rekao da propisi o dijeljenju vožnje nisu postojali nigdje u svijetu kada je kompanija pokrenuta prije više od deset godina. “Danas je drugačije i Uber je sada reguliran u svakoj državi i teritoriju diljem Australije, a vlade nas prepoznaju kao važan dio nacionalnog dijela transportna”, dodala je tvrtka.

Iako je ovaj slučaj završen, Uber se suočava s tužbama u Sjedinjenim Američkim Državama i drugdje zbog toga kako klasificira svoje vozače. U svom posljednjem godišnjem izvješću, tvrtka je rekla da bi njezino poslovanje bilo oštećeno ako bi se vozači reklasificirali kao zaposlenici ili radnici, a ne kao neovisni izvođači.

U 2021. godini Uber je bio prisiljen prekvalificirati desetke tisuća svojih vozača u Ujedinjenom Kraljevstvu i dati im status radnika nakon presude Vrhovnog suda Ujedinjenog Kraljevstva. Promjena znači da vozači imaju pravo na minimalnu plaću, godišnji odmor i mirovinu.

U međuvremenu, prošle godine, državna tužiteljica New Yorka Letitia James naredila je Uberu da uplati 290 milijuna dolara u fond za nagodbu nakon što se pokazalo da je tvrtka uskratila plaće nekim vozačima i spriječila ih u primanju određenih beneficija dostupnih prema njujorškim zakonima o radu. Uberov rival Lyft morao je uplatiti 38 milijuna dolara u sličan fond.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari