U Zagrebu održan najveći hrvatski forum o investicijama

pixabay.com
Investiranje važno za gospodarstvo, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Članstvo u Uniji, ulazak u Schengen, uvođenje eura, porast kreditnog rejtinga i makroekonomska stabilnost – sve to pridonijelo je boljoj ulagačkoj klimi u Hrvatskoj. Nove investicije otvaraju nova radna mjesta, pridonose rastu BDP-a, ali poslovnu klimu treba nastaviti poboljšavati, rečeno je na Investments forumu u Zagrebu.

Prema dostupnim pokazateljima, stranim investitorima od novih europskih zemalja Poljska je najprivlačnija za ulaganja. Iako Hrvatska posljednjih godina stoji sve bolje, još ima prostora za napredak, jer bez investicija nema gospodarskog rasta, prenosi hrt.hr. Ekonomisti upozoravaju da su sadašnje stope rasta potaknute novcem iz europskih fondova, no taj će priljev početi usporavati.

„Ako ne stvorimo uvjete za investicije privatnoga sektora onda već nakon 2027. mi padamo prema dva posto ili u slučaju nekih većih ekonomskih šokova izvana čak i niže“, upozorio je Hrvoje Stojić, glavni ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca.

Iznimno važna stavka je radna snaga, koje će biti sve manje dostupno.

Ja bih rekao jedan duži rok, sljedećih deset godina, neki pokazatelji su još lošiji, očekujemo pad radno sposobnog stanovništva za otprilike 200.000 i ne samo da broj stanovnika pada nego i struktura stanovništva se mijenja, ono postaje sve starije“, istaknuo je Josip Funda, glavni ekonomist Svjetske banke u Zagrebu.

Ulagači su rekli da priželjkuju jasnu strategiju useljavanja i zadržavanja radne snage, o kojoj ovisi realizacija investicija. I kamatne stope, koje su važne za gospodarstvo, trebale bi uskoro početi padati, smatraju u Hrvatskoj udruzi banaka.

„Nekakav je konsenzus među ekonomskih analitičarima da bi prvo smanjenje kamatnih stopa mogli vidjeti u lipnju dakle vrlo brzo. Dakle, do kraja godine najveća je vjerojatnost da ćemo se nalaziti na razini od 3,5 posto“, rekla je Tamara Perko, direktorica HUB-a.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari