U Ivancu otvoren najsnažniji hub za punjenje električnih vozila na sjeveru Hrvatske

Otvorenje punionice, foto: Grad Ivanec PR

U Ivancu su ovaj tjedan postavljene prve dvije od planiranih 300 super brzih punionica.

U MIPCRO Retail parku (prodajni centar MIPCRO Ivanec) tvrtka GreenWay Hrvatska je otvorila najsnažniji hub za punjenje električnih vozila na sjeveru Hrvatske. Konkretno, instalirane su i spojene na 300kW priključak dvije ultra brze punionice, svaka snage 150kW s dva CCS priključka, što omogućuje istovremeno punjenje do četiri vozila. Ovisno o specifikacijama vozila, električni automobil može napuniti svoju bateriju do 100 kilometara dosega u samo osam minuta. 

Otvaranju punionica su, osim predstavnika tvrtke na čelu s direktorom  Dinom Novoselom, nazočili i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, predsjednik Gradskog vijeća Zdenko Đuras, predstavnici MIPCRO-a na čelu s Filipom Kišičekom, a s obzirom na to da je GreenWay tvrtka koja je u svojoj branši market leader u Poljskoj i Slovačkoj, svečanosti se pridružio i veleposlanik Slovačke u Hrvatskoj Juraj Priputen.

Predstavljajući tvrtku, direktor Novosel naglasio je posebno zadovoljstvo što se prve dvije ultra brze punionice otvaraju upravo u Ivancu i to na visoko frekventnoj lokaciji uz državnu cestu.

Hrvatska, naglasio je, ubrzano mora izgraditi i razviti mrežu brzih punionica za električna vozila. To je ujedno ključan preduvjet koji je EU postavila pred zemlje članice za predstojeći potpuni prelazak na električne automobile. Tvrtka GreenWay Hrvatska, u samo 5 godina, planira izgraditi najmanje trećinu ukupnog nacionalnog plana povećanja instaliranih kapaciteta za punjenje električnih vozila i broja punionica u Hrvatskoj. 

Otvorenje punionice, foto: Grad Ivanec PR

U idućih 5 godina još 300 punionica diljem Hrvatske

U idućih 5 godina, po principu ključ u ruke, bez dodatnog troška i uz garantiranu zaradu za vlasnike lokacija, u Hrvatskoj ćemo postaviti minimalno 300 brzih i ultra brzih punjača, priključnih snaga od 100 – 400kW. Time ćemo na ključnim strateškim koridorima, ali i u urbanim sredinama, omogućiti ultra brzo punjenje električnih automobila i teretnih električnih vozila. U okviru nedavno odobrenog strateškog projekta Cross-E, do kraja 2026. postavit ćemo minimalno 16 ultra brzih hub-ova, uzduž TEN-T koridora, minimalne priključne snage 600 kW te s ukupno 64 priključnih mjesta visokih snaga (150kW+).“, naveo je Novosel.

Pozdravljajući ovakav značajan iskorak za Ivanec, okupljenima se obratio i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić te ovaj projekt ocijenio iznimno važnim za planove pretvaranja Ivanca u tzv. zeleni grad, za što je iz nacionalnih izvora ove godine već uspio pribaviti 100 posto traženih sredstava za izradu strategije zelene urbane obnove grada.

Filip Kišiček podsjetio je da je Uprava tvrtke MIPCRO d.o.o., kao vlasnik Retail Parka, već 2019. imala viziju o tome da će se na ovoj lokaciji graditi ovakva infrastruktura. Stoga je već tada, u sklopu rekonstrukcije i adaptacije stare tvorničke hale u moderni prodajni centar, izgradila novu trafostanicu te osigurala priključnu snagu od 300 kW, uz mogućnost proširenja do 600 kW, za potrebe punionice električnih vozila. 

Inače, Hrvatska je, s 34 električna punjača na 100.000 stanovnika, trenutačno 20 puta slabije razvijena od najrazvijenije Nizozemske te tri puta slabije u odnosu na prosjek EU. 

GreenWay Hrvatska d.o.o.

Ilica 1A, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
2.449,17 (2023.)
Broj zaposlenih:
3 (2023.)

12 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari